Şeytantersi; heeng, hantit, hıthıt zamkı, hiltit, hing, hingu, şeytanboku, şeytan otu gibi çeşitli sıradışı isimler ile anılan bir bitki özüdür.
Latince ismi ferula asafoetida ya da kısaca ferula olarak bilinir.
Maydonozgiller familyasından bir bitkidir.
Bitkinin kök kısımlarından elde edilir, sakız reçine yapıdadır.
Hint mutfağında kullanılan bir baharattır aynı zamanda tıbbi amaçlı kullanıldığı da bilinir. Tütsü olarak yakılır.
Şimdi Satın AlKokusu oldukça ağır ve çoğu zaman rahatsız edicidir. Kokunun kaynağı bitkinin içerdiği yoğun kükürt ile alakalıdır.
Şeytantersi pişirildiğinde kokusu ve rengi değişime uğrar. Pişirildikten sonra rahatsız edici kokusu büyük oranda yok olan şeytantersinin tadı sarımsak ya da soğanı anımsatır.
Hint mutfağında sık kullanılır. Fasülye ya da mercimek gibi bakliyatlar ile bir arada pişirildiğinde bakliyatın gaz yapıcı, rahatsız edici etkisini yok eder.
Köri ile bir arada sık kullanılır. Köfte harcına ya da turşulara ilave edilir.
Ayurveda tıbbı içinde en yaygın biçimde sindirime destek verici, gaz giderici etkisi ile tercih edilir. Bronşit, böbrek taşı üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir.
Enfeksiyon önleyici etkisi vardır.
Şeytantersi üzerine yapılan bilimsel çalışmalar çok az sayıda ve yetersizdir.
Bu yetersiz veri nedeniyle hamile ve emziren kadınların, çocukların kullanımı önerilmez.
Kan basıncını düşürebileceğinden ve kanı inceltebileceğinden, tansiyon ilacı ve kan inceltici ilaç kullanan kişilerin asafoetida kullanımından kaçınması gerekir.
Bu toz ya da kalıp haldeki malzeme pişirilmeden önce ciddi biçimde rahatsız edici ağır kokuya sahiptir. Eğer doğru biçimde saklanmaz ise kısa sürede tüm evin bozuk yumurta benzeri bir koku ile kaplanması olasıdır.
Şimdi Satın AlToz ya da kalıp halde olsun hıthıt mutlaka hava almayan bir kap içinde saklanmalı ve ağzı sık sıkıya kapatılmalıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…