Sibirya Ginsengi

Sibirya Ginsengi Faydaları Neler? Nasıl Kullanılır?

Sibirya ginsengi (Siberian ginseng) ya da diğer adı ile eleuthero; ilaç ve takviye gıda yapımında kullanılan, taneli, kıymetli bir bitkidir.

Bu amaçlarla sıklıkla bitkinin kök kısımları tercih edilir.

Beyni, bağışıklık sistemini ve bazı hormonları etkileyen birçok kimyasal içerir. Ayrıca bazı bakteri ve virüslere karşı aktiviteye sahip kimyasallar da içerir.

Latince ismi: Eleutherococcus senticosus

Bitki esasen panax (ginseng) bitkisinden farklı bir türdür. Benzer etkileri sebebiyle ginseng olarak anılsa da kökeni farklıdır. Gene de iki tür için akraba bitkiler demek yanlış olmayacaktır.

Sibirya Ginsengi Faydaları Neler?

Bu bitki adaptojen bitkiler arasında yer alır. Adaptojen bitkiler kişilerin stres ve stresin olumsuz etkileri ile baş etmemize yardımcı olabilecek niteliği taşımaktadır.

Yüksek tansiyon, düşük tansiyon, damar sertliği (ateroskleroz) ve romatizmal kalp hastalığı gibi nedenlerle de köklerin kullanıldığı bilinmektedir.

Bitkinin ve bitkiden elde edilen ilaç ve takviyelerin kullanımı bunlarla da sınırlı değildir.

Alzheimer, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), kronik yorgunluk sendromu, diyabet, yüksek kolesterol, fibromiyalji, romatoid artrit şikayetlerinin olumsuz etkilerini azaltmak için de kullanılır.

Grip, soğuk algınlığı, kronik bronşit ve tüberküloz ile kemoterapiye bağlı şikayetleri azaltmak için de tercih edilir.

Takviye formdaki eleuthero; sporcular ve düzenli spor yapanlar tarafında da kullanılır. Takviyelerin atletik performansı iileştirebileceği düşünülmektedir.

Sibirya Ginsengi Zararları Neler?

Sibirya ginsengi , kısa süreli ağızdan alındığında çoğu yetişkin için olası güvenli kabul edilir.

Yan etkiler nadir olmakla birlikte, bazı kişilerde uyuşukluk, kalp ritim bozukluğu, kaygı, kas spazmlarıdır.

Yüksek dozlarda alınır ise kan basıncında artış meydana gelebilir.

Sibirya ginsengi, ağızdan alındığında, uzun süreli olarak veya intravenöz olarak kısa süreli olarak alındığında da çoğu yetişkin için olası güvenli kabul edilir.

Siberian Ginseng Nasıl Kullanılır?

Odunsu kökleri kullanmanın en yaygın şeyli takviye formlardadır. Bunun dışından köklerin demlenerek tüketimi ya da öğütülerek doğrudan tüketimi de yaygındır.

Sibirya Ginsengi ve Kore Ginsengi Farkı Nedir?

Sibirya ginsengi; Kore ginsengi ve hatta Amerikan ginsengine göre daha uygun fiyatlı bir alternatiftir. Keşfi de bu biçimde olmuştur.

Bunun nedeni ise bitkiler arasındaki hasat sürelerindeki farklılıklardır. Siberian ginseng her yıl hasat edilebilirken, Kore ginsenginin ilk hasadı ekimden sonra 5 ila 9 yıl arasındadır.

Etki farklılıklarına gelecek olursak Sibirya ve Kore ginsenginin içerdiği etken maddelerde de farklılıklar görülebilir.

Kore ginsengi, Sibirya Ginsengi’nde bulunmayan ginsenosidleri içerir.

Kore ginsenginde bulunan diğer bileşenler arasında polisakkarit fraksiyonu DPG-3-2, glikanlar, peptitler, uçucu yağ ve maltol bulunur. Sibirya ginsengi, eleutherosides adı verilen aktif maddeleri içerir.

Özetle Kore ginsengi’ne kıyasla Siberian ginsengi’nin etkisi biraz daha düşük olabilmektedir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

12 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce