SIBO, “İnce Bağırsaklarda Aşırı Bakteri Çoğalması ” anlamına gelen bir sindirim bozukluğudur. Normalde, bağırsaklarda milyarlarca bakteri yaşar ve sindirimi destekler. Ancak SIBO’da, bu bakterilerin sayısı aşırı derecede artar ve bağırsaklarda çeşitli semptomlara neden olur.
SIBO’nun belirtileri arasında gaz, şişkinlik, karın ağrısı, ishal, kabızlık, gıda intoleransı ve besin emiliminde bozukluk yer alabilir. Bu semptomlar genellikle yemekten hemen sonra veya yemek yedikten birkaç saat sonra ortaya çıkar.
SIBO’nun nedenleri arasında mide asidi azlığı, bağırsak hareketlerinde yavaşlama, divertikülit, bağırsak tıkanıklığı, Crohn hastalığı, bağırsak ameliyatı veya antibiyotik kullanımı gibi faktörler yer alabilir. SIBO’nun teşhisi, hidrojen nefes testi veya bağırsakta yapılan bir örnek analizi gibi testlerle konulabilir.
Tedavi genellikle antibiyotiklerle yapılır, ancak diyet değişiklikleri, prebiyotikler, probiyotikler ve diğer doğal tedaviler de kullanılabilir.
SIBO, kronik bir durum olabilir ve semptomların tekrarlaması olasıdır, bu nedenle düzenli takip ve tedavi önemlidir.
SIBO diyeti, kişinin semptomlarına ve SIBO’nun altta yatan nedenine göre değişebilir. Ancak genel olarak, aşağıdaki yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmak veya tamamen kesmek gerekebilir:
SIBO diyeti, aşağıdaki gıdaları tüketmeyi önerir:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…