Simbiyotik

Simbiyotik, Probiyotik ve Prebiyotik Nedir?

Simbiyotik, Probiyotik ve Prebiyotik Nedir?

Herkes probiyotikleri duymuştur, ancak prebiyotikler ve sinbiyotikler de optimal sağlık için onlar ile eşit derecede önemlidir.

Basitçe söylemek gerekirse: probiyotikler, sindirim, bağışıklık sağlığı, bilişsel sağlık, ruh hali ve daha fazlasında önemli bir rol oynayan bağırsaktaki mikroorganizmalardır.

Prebiyotikler, lifteki probiyotikleri besleyen maddelerdir ve sinbiyotikler, prebiyotikler ve probiyotiklerin bir kombinasyonudur.

Hepsi yiyecek veya ek formda olabilir ve günlük diyetinizin veya ek rejiminizin bir parçası olmalıdır.

Probiyotikler

Probiyotikler, bağırsakta doğal olarak bulunan ve homeostazın ve genel sağlığın korunmasında birçok hayati rol oynayan canlı mikroorganizmalardır.

Tam gıda formunda ve takviye formda  olabilirler.

Sindirim sistemi, bazıları diğerlerinden daha faydalı olan trilyonlarca farklı bakteri ile doludur. Günümüz yaşamının birçok gerçeği nedeniyle, bu bakteri dengesi zarar görme eğilimindedir ve bu bir dizi sağlık sorununa ve rahatsızlığa yol açabilir.

Probiyotik takviyeleri vücudunuzu daha terapötik bir düzeyde desteklemek için faydalı olabilirken, doğal olarak fermente edilmiş gıdalar, etkileyici sağlık yararları için tarih boyunca kültürlerde kullanılmıştır.

PROBİYOTİKLERİN EN İYİ GIDA KAYNAKLARI:

Lahana turşusu

  • Kimchi
  • Kombu çayı
  • Kefir
  • Miso
  • Nato
  • Yoğurt

Prebiyotikler

Prebiyotikler, birçok yüksek lifli gıdada doğal olarak bulunan sindirilemeyen karbonhidratlardır.

Diğer lif türleri gibi, sindirim sisteminin üst kısmından sindirilmeden geçerler, daha sonra bağırsak bakterileri tarafından kolonda fermente edildikleri ince bağırsaklara geçerler.

Prebiyotikleri bağırsaklarınızda yaşayan iyi bakteriler (probiyotikler) için yiyecek olarak düşünebilirsiniz.

Daha iyi bilinen prebiyotiklerden biri, çeşitli şekillerde gelen oligosakkarit adı verilen bir bileşiktir . Diğer prebiyotikler arasında inülin ve oligofruktoz bulunur. Yine tıpkı diyet lifi gibi, prebiyotikler de doğal olarak bulunur ve günlük beslenmeye dahil edilebilir.

PREBİYOTİKLERİN EN İYİ GIDA KAYNAKLARI:

  • Sarımsak
  • Yer elması
  • Soğan
  • Kuşkonmaz
  • Yeşil muz

Simbiyotik Nedir?

“Simbiyotik” terimi, hem probiyotiklerin hem de prebiyotiklerin bir karışımını içeren takviyeleri ifade eder ve bunlar nispeten yeni bir kavramdır.

Sinerjik veya tamamlayıcı sinbiyotikler; sağlık üzerindeki genel olumlu etkileri için bağımsız olarak seçilen hem prebiyotikleri hem de probiyotikleri içerir.

Buna karşılık, sinerjik sinbiyotikler tipik olarak bir ekteki belirli probiyotikleri tamamlamak için belirli prebiyotikleri seçerler.

Prebiyotikler ve probiyotikler arasındaki temel ilişkiyi daha iyi anlamaya devam ettikçe, sinbiyotik ürünler hem bağırsağın yararlı bakterilerini hem de gelişmek için ihtiyaç duydukları yakıtı artırabilir.

Simbiyotik; bu eksiksiz paketi sunduğundan; çalışmalar sindirim sağlığı, bağışıklık işlevi, zihinsel ve duygusal esenlik, kilo yönetimi, kalp sağlığı, gelişmiş lipit profili ve normal bir inflamatuar yanıtta önemli iyileşme gibi umut verici sağlık sonuçları göstermektedir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Psikoloji

Varsayılan Etkisi (Default effect) Nedir? Örnekler

Varsayılan Etki (Default Effect), bireylerin seçim yaparken varsayılan (ön tanımlı) seçeneklere yönelme eğilimidir. Bu fenomen,…

11 saat önce
  • Sağlık

Anzarut – Astragalus Sarcocolla Gum Nedir?

Anzarut, bilimsel adıyla Astragalus Sarcocolla, baklagiller familyasına ait bir bitki türünün zamkıdır. Bu bitki, özellikle…

11 saat önce
  • Beslenme

Hünnaptan Neler Yapılır? Sirke Olur mu?

Hünnap, vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Hem taze hem…

11 saat önce
  • Tarif

Enginar Sirkesi Tarifi

Enginar Sirkesi Tarifi Malzemeler 1 kg taze enginar (taze ve sap kısımları ile birlikte) 1…

12 saat önce
  • Sağlık

Ellerimde Kırmızı Noktalar Çıktı, Neden Olabilir?

Ellerinizde beliren kırmızı noktalar, çeşitli sağlık durumlarının belirtisi olabilir. Bu noktaların nedeni, ciltteki irritasyonlardan enfeksiyonlara,…

1 gün önce
  • Sağlık

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? İçindekiler

Doğal Protein Tozu Karışımı Nedir? Doğal protein tozu karışımı, genellikle bitkisel veya hayvansal kaynaklı gıdalardan…

1 gün önce