Sirkadiyen ritim, canlı organizmaların, yaklaşık 24 saatlik bir döngü içinde biyolojik aktivitelerinin düzenlenmesidir. Kelime, Latince “circa diem” yani “bir gün içinde yaklaşık” anlamına gelir. Bu ritim, vücudun doğal saatini oluşturur ve uyku-uyanıklık döngüsü, metabolizma, hormonal seviyeler ve diğer biyolojik süreçleri kontrol eder.
Sirkadiyen ritimler, her canlı türünde var olan doğal bir özelliktir ve çoğu zaman ışık döngüsüyle senkronize olur. Gün ışığının yokluğunda bile devam edebilirler, ancak bu durumda “freerun” adı verilen bir durum oluşur ve sirkadiyen ritim, uyku-uyanıklık döngüsü gibi zamanlamaları kaybedebilir.
İnsanlarda, sirkadiyen ritimler, uyku ve uyku dışı aktivitelerde değişiklikler yaparak, günlük yaşamda etkili bir rol oynar. Örneğin, sirkadiyen ritim, doğal olarak vücudun gece boyunca uykuya dalmak için hazır olmasını sağlar ve sabahları uyanık kalmak için enerjiyi artırır. Sirkadiyen ritim, vücudun hormonal seviyelerini de etkiler ve bazı hormonların gece boyunca yüksek seviyelerde kalmasını sağlar.
Sirkadiyen ritmin birçok faktörü etkileyebilir, özellikle de uyku düzeni, ışık seviyeleri ve diyet gibi faktörler. Sirkadiyen ritmin bozulması, uyku bozukluklarına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sirkadiyen ritmin düzenlenmesi, her insan için farklılık gösterir. Bu nedenle, sirkadiyen ritmin düzeltilmesi için alınacak önlemler kişiye özgü olmalıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Güney Afrika mutfağının yıldızlarından biri olan Bobotie (okunuşu: bo-bo-ti), hem tarihi hem de lezzetiyle damakları…
Shokupan, Japon mutfağının önemli bir parçası olan yumuşak ve hafif bir ekmek türüdür. Evde yapımı…
Monkey Bread, Amerika kökenli tatlı bir ekmek türü olup, genellikle tarçın ve şekerle kaplanmış küçük…
Köri yaprağı, Güney Asya mutfağının vazgeçilmez aromatik bitkilerinden biridir ve yemeklere eşsiz bir lezzet katar.…
Hazanbel kökü (Acorus calamus), geleneksel tıpta sindirim, sinir ve solunum sistemlerini desteklemek amacıyla kullanılmıştır. İçerdiği…
DIM (Diindolilmetan), turpgiller ailesine ait sebzelerde doğal olarak bulunan bir bileşiktir ve hormon dengesini destekleyici…