Sirke anası nasıl saklanır?
Sirke anası; sirke hazırlamak için kullanılan bir dizi bakteri ve selülozdur.
Aynı “ana” ile birkaç parti sirke yapılabilmektedir. Peki o sırada anamız nasıl saklanmalıdır?
İlk parti sirkeyi hazırladıktan sonra, oluşan anayı uzun süre saklayabilir ve ondan istediğiniz kadar yararlanmaya devam edebilirsiniz.
Ancak, her yeni sirke partisinde, onu oluşturan selülozun boyutunu artıracak olan yeni bir ananın (genellikle oğul olarak adlandırılır) üretileceği de akılda tutulmalıdır.
Onu korumak için, sirkenin anasını beslemeniz ve aşırı sıcaklıklara veya güneş ışınlarına doğrudan maruz bırakmamanız gerekir.
Ek olarak, şu ipuçlarını izlemeniz tavsiye edilir:
Kap cam veya plastik olmalıdır. Sirke kurmak ya da anayı muhafaza etmek için ssla metal kaplar kullanmayın.
Çünkü sirke onları aşındırır, böylece bazı parçacıklar sirkeye sızabilir.
Ayrıca, kullanılan kabın ağzı iyi kapanmalı ve hava geçirmez olmalıdır.
Sirkenin anası sirkeye, tercihen kendi sirkesinde saklanmalıdır. Ve anayı beslemek için biraz şarap ekleyebilirsiniz.
Sirkenin anasının kendini korumak için havaya ihtiyacı olmadığı için onu sıkı sıkı kapatmak önemlidir.
Hava sadece fermente etmek istediğinizde gereklidir, ancak anneyi saklamak istediğinizde gerekli değildir.
Sirkenin anasının havası olmayınca uyku moduna geçecektir. Ancak oksijene maruz bırakırsanız, tehlikeli seviyelerde asidik asit üretme riskiyle bir kez daha fermente olabilir.
Sirke anasını ısı yayan ekipmanlardan uzakta, karanlık ve serin bir yerde saklayın. Bu iş için kilerler, fazla kullanılmayan üst mutfak dolapları idealdir.
Sirkenin anasını hava almayan veya vidalı kapaklı bir kapta sirke ile karanlık ve serin bir yerde oda sıcaklığında beş yıl muhafaza edebilirsiniz.
5 yıl kucağa çok uzun geliyor olabilir. Ancak doğru şartlar altında bu kesinlikle mümkündür!
Sirke kurmuyorsanız veya anneden elde edilen çiğ sirkeyi, pastörize edilmemiş sirkeyi saklamak istemiyorsanız, sirkenin anasının buzdolabında saklanması önerilmez.
Teknik olarak sirkenin anasını buzdolabında saklayabilirsiniz ancak iç sıcaklığın 5°C’nin altına düşmemesi gerekir. Bu nedenle, oda sıcaklığında izole bir yerde bırakmak daha iyidir.
Yukarıda da belirttiğim gibi sirkenin anası düşük sıcaklıklara karşı oldukça hassastır bu yüzden dondurucuda saklanmamalıdır.
Sirkenin anasının çözüldükten sonra stabilitesini kaybettiği, raf ömrünün kısaldığı ve sirkenin kalitesinin düştüğü kanıtlanmıştır ve önerilmemektedir.
Genel olarak, sirke anası ölmüş olmasına rağmen kendisinin yeni bir versiyonunu üretebilir. Ancak gerekli bakım yapılmazsa bakteri kolonisi değişerek tüketim için zararlı hale gelebilir.
Sirkenin anasında bulunan bakteri türü Acetobacter aceti türüne aittir ve sirke asitliğini kaybederse güvenli ortam ortadan kalkar ve küf oluşur. Ana sirke üzerinde küf görülürse bozulmaya işarettir ve kullanılmamalıdır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…