Siyah havuç, aralık ayı itibariyle pazarlarda görmeye başladığımız, gün geçtikçe daha da yaygınlaşan kıymetli bir sebzedir.
Siyah ya da mor havuç olarak anılan bu renkli havuçlar siyah ya da koyu mor renginde olabilmektedir.
İçerdiği çok kuvvetli antosiyanin isimli antioksidan aynı zamanda havuça siyah rengini de veren maddedir.
Siyah havucun içerdiği antosiyanin nadir ve çok kıymetlidir. Alzheimer gibi nedeni tam olarak bilinemeyen, tedavisi olmayan çeşitli yaygın nörolojik hastalıkların tedavisi için potansiyeli olduğu düşünülmektedir.
Mor havuç da turuncu olanlar gibi düşük kalorili bir besindir. Lif, K vitamini, C vitamini, potasyum ve manganez bakımından çok zengindir.
Yapılan çeşitli bilimsel araştırmalara göre içerdiği antosiyaninlerin gece görüşünü iyileştirmek, makula dejenerasyonu ile mücadele etmek ve retinopati riskini azaltmak gibi çeşitli görme sorunlarına fayda sağlayabileceği düşünülmektedir.
Mor renkli havuç ülkemizin çok çeşitli bölgelerinde üretilen bir sebzedir. Konya gibi iç anadolu illerimiz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerimizi siyah havuç yetiştiriciliğinde öne çıkar. Sebzenin çeşitli ülkelere ihracatı da yapılmaktadır.
Siyah havuçlar turuncu havuçlarla benzer zamanda hasat edilir. Hasat zamanı kasım sonu itibariyle başlar. Aralık ayı havucun en yoğun hasat yapıldığı, pazarlarda bol bol satışının yapıldığı zamandır.
Renkli havucunuzu rendeleyerek salatalarda çiğ halde kullanabilirsiniz. Bu en yaygın ve ilk akla gelen yöntemdir.
Siyah havuç turşusu kurmak, suyunu sıkmak da diğer yaygın yöntemlerdir.
Havuçları yoğurt ile birleştirmek, renkli bir tarator yapmak da eğlenceli bir seçenektir.
Siyah renkli havuçlarınızı pişirerek de kullanabilirsiniz. Isı ile beraber havuçlarınız yumuşayacak ve bir miktar daha şekerlenecektir.
Mor havuç ile Hint mutfağına özgü tarifler de yapılabilir. Kanji bu tariflerin en popüleridir. Bir tür fermente sebze suyu olarak düşünülebilir. İçerinde ayrıca pancar ve hardal tohumu da bulunur.
Siyah renkli havuç 6. aydan itibaren bebeklerin de tüketimine uygundur. Kemik gelişimlerine olumlu etki yapar ve bebeklerin göz sağlığını destekler.
Bebekler için genellikle pişirilerek çorbası ve püresi hazırlanarak tüketimi önerilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…