Siyah kakule; badi elaichi veya kali elaichi adı verilen popüler bir Hint baharatıdır. Hint mutfağında yaygın kullanılan bu özel baharatın ülkemizde ise bilinirliği ve kullanımı düşüktür.
Baharat; koyu kahverengiden siyaha kadar değişen renklerdedir ve kurutulma yöntemi nedeniyle dumanlı bir tata sahiptir.
Kakule; ne renk olursa olsun cesur ve iddialı tadı için kullanılır ve dünyanın en pahalı baharatları arasındadır.
Kara kakulenin bilimsel adı Amomum subulatum’dur. Zingiberaceae (zencefil) familyasına ait otsu bir bitki üzerinde yetişir.
Kabuklar sert, kuru, kırışık yapıdadır, küçük, yapışkan, koyu renkli tohumları vardır. Narenciye ve okaliptüsü andıran keskin bir aromaya sahiptir.
Şimdi Satın AlAmomum cinsinin çeşitli türleri, Himalayalardan Güney Çin’e kadar tüm dağlık alana dağılmıştır. Ana üretim bölgeleri Doğu Nepal, Hindistan ve Butan’dır. Dünya hasadının yüzde 50’den fazlası Hindistan’da üretiliyor.
En az iki siyah kakule türü vardır: amomum subulatum ve amomum tsao-ko. Hint mutfağında kullanılan tür, Çin yemeklerinde kullanılan siyah kakule olan amomum tsao-ko versiyonundan daha küçük olan amomum subulatum’dur.
Ayrıca Madagaskar, Somali ve Kamerun’da bulunan Aframomum adlı bir Afrika çeşidi ve Batı Afrika’da benzer bir tada sahip olan ve cennet taneleri adı verilen başka bir keskin form vardır.
İki ana kakule türü vardır: siyah ve yeşil.
Yeşil olan, Elettaria bitkisinden gelir ve olgunlaşmadan hasat edilirken, siyah olanlar çok daha sonra toplanır ve ardından ateşte kurutulur.
Tariflerde, iki türde son derece farklı tat profillerine sahip olduğundan, bir tarif yeşil olanı gerektiriyorsa siyah kullanılmamalıdır.
Yeşil; yemeklere hafif, hassas bir tat katarken, siyah olan çok daha belirgindir
Popüler bir İskandinav malzemesi olan yeşil kakulenin aksine, bu baharatın siyah çeşidi, güçlü dumansı ve mentollü tatları nedeniyle tatlı yemeklerde nadiren kullanılır.
Yeşil kakule kullanırken, tariflere eklenmeden önce tohumlarının kabuklarından çıkarılması ve öğütülmesi önerilir. Siyah kakulenin ise bir tarife bütün olarak eklendiğinde ve servis yapmadan hemen önce çıkarıldığında en iyisidir.
Mentollü vurucu aroması ile kara kakulenin karabiber, karanfil ve şili biber ile birlikte “ısıtan” baharatlar kategorisinde de yer aldığı da belirtilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…