Siyah pirinç; ince uzun yapıda, adı üzerinde siyah renkli lezzetli ve besleyici bir tür pirinçtir.
Piştiğinde bir miktar renk değiştiren ve rengi açılarak mor hale gelen bu pirinç, Uzak Doğu mutfağından önemli yere sahiptir.
Siyah pirincin lif oranı bir hayli yüksektir. Glisemik indeksi ise beyaz pirince kıyasla düşüktür. Hatta tüm pirinçler arasında en düşük glisemik indeks oranı ile zirvededir. Düşük glisemik indeks seviyesi ile kan şekerini ani biçimde yükseltmez. “Yasak pirinç” olarak da bilinir.
Glisemik indek oranı: 42.3
Bu oran esmer pirinç için: 55
Beyaz pirinç için ise: 75’tir.
İçerdiği protein miktarı beyaz pirince kıyasla bir hayli yüksektir. Bu sebeple ayrıca aktif spor yapan sporcular tarafından iyi bir alternatiftir.
Tamamen glutensiz olan pirinç, uzun süreli tokluk hissi verir ve yemek sonrası şişkinliğe sebep olmaz.
Beyaz klasik pirincin aksine siyah renkli pirinçler kabuklarından ayrılmadan tüketilirler. Bu da pirinçlerin besleyiciliğini arttıran çok önemli bir faktördür.
Beyaz pirinci kullandığınız her tarifte aynı şekilde kullanabileceğiniz siyah pirincin bir diğer özelliği de bağırsak faaliyetlerini de arttırıcı etkisidir.
Özellikle et ve tavuk yemekleri ile büyük uyum sağlar.
Şimdi Satın AlSiyah pirinçten pilav yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Su ve pirinç oranı beyaz pirinçten biraz daha farklıdır.
Pişirme işleminden önce pirinçleri sıcak suda 10-15 dakika kadar bekletmek işinizi kolaylaştırır.
1 su bardağı siyah renkli pirinç için 3 su bardağı su kullanmak gereklidir.
Ancak bu oran ile tane tane ve tam kıvamında piçmiş pilav hazırlanır. Daha az su ile yapıldığında pirinçlerin çiğ kalması olasıdır.
Pişme süresi de beyaz pirinçten biraz daha uzundur.
Kara pirinci sadece yemeklerde değil tatlı tariflerinde de kullanmak mümkündür. Örneğin puding ya da sütlaç tariflerinde siyah renkli pirinçler ile hoş ve değişik bir görüntü ile tat yakalayabilirsiniz.
Bu pirinç Çin’de bir dönem yasaklı yiyecekler arasındadır. Bunun sebebi kesinlikle pirincin sağlıksız ya da insan sağlığı için zararlı olması değildir. Aksine çok kıymetli ve faydalı olan pirinç az miktarda üretildiğinden sadece hükümdarlar ve üst tabaka insanlar tarafından tüketilebilirdi. Yani basit halk bu besinden tamamen mahrumdu.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…