Sarımsak

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır? Faydaları Neler?

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır? Faydaları Neler?

Siyah sarımsak, kontrollü ısı ve nem koşulları altında belirli bir süre boyunca fermente edilerek hazırlanır.

Fermantasyon işlemi sırasında sarımsak dişleri siyaha döner ve daha yumuşak bir doku ile biraz daha tatlı bir hal alır.

Bu işlem sonucunda sarımsaklar, benzersiz tada kavuşur ve ayrıca potansiyel sağlık yararları da beraberinde gelir.

Yemek pişirmede, özellikle Asya mutfağında genellikle tatlandırıcı bir olarak kullanılırlar ve tek başına atıştırmalık olarak yenebilir veya takviye olarak da alınabilirler.

Siyah Sarımsak Faydaları Nelerdir?

Siyah sarımsağın potansiyel olarak kan basıncını düşürdüğü ve genel kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir. Kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini de azaltabilir.

Vücudu hücresel hasara neden olabilecek ve çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabilecek serbest radikallerden korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar açısından zengindir.

İçerdiği antioksidanlar ve diğer bileşikler, bağışıklık fonksiyonunu artırmaya ve enfeksiyonlara karşı korumaya yardımcı olabilir.

Bazı araştırmalar, siyah sarımsağın nöroprotektif etkilere sahip olabileceğini, potansiyel olarak bilişsel işlevi iyileştirebileceğini ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltabileceğini öne sürmektedir.

Siyah Sarımsak Nasıl Yapılır?

Evde siyah sarımsak yapmak biraz sabır ve birkaç malzeme gerektirir:

Taze sarımsak ile başlayın. Ne kadar siyah sarımsak yapmak istediğinize bağlı olarak istediğiniz kadar sarımsak kullanabilirsiniz.

Her bir sarımsağı parşömen kağıdına veya alüminyum folyoya sarın. Ambalajı tamamen kapattığınızdan emin olun.

Sarılmış sarımsakları bir yavaş pişiriciye yerleştirin. Ayrıca bir kurutucu veya fermantasyon kutusu da kullanabilirsiniz.

Yavaş pişiriciyi veya diğer cihazı düşük bir sıcaklığa (yaklaşık 60-75°C) ayarlayın ve sarımsağı 2-3 hafta mayalanmaya bırakın. Sarımsak, fermantasyon süreci boyunca sabit bir sıcaklık ve nem seviyesinde tutulmalıdır.

Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra siyah sarımsak dişlerini parşömen kağıdı veya alüminyum folyodan çıkarın. Yumuşak ve hafif tatlı olmalılar.

Siyah sarımsakları buzdolabında hava geçirmez bir kapta birkaç aya kadar saklayabilirsiniz.

Evde siyah sarımsak yapmanın uzun ve ilgili bir süreç olabileceğini ve her zaman kontaminasyon veya bozulma riski olduğunu unutmayın.

Siyah Sarımsak Yumuşak mı Olur?

Evet, siyah sarımsak normal sarımsaktan daha yumuşak olur, ancak dokusu biraz farklıdır. Fermantasyon sürecinde sarımsaklar doğal biçimde yumuşar ve tatlı bir tada sahip olur. Normal sarımsak gibi kesilebilir ve ezilebilir.

Siyah Sarımsak Tohumu

Siyah sarımsak tohumu diye özel bir tohum yoktur. Ve rengi siyah olarak yetişen bir tür sarımsak da yoktur.

Siyah sarımsaklar ancak zahmeti bir fermentasyon süresi neticesinde elde edilebilmektedir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

10 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

3 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

3 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce