Sjögren sendromu, bağışıklık sistemi gözlerde, ağızda ve vücudun diğer kısımlarında nem oluşturan bezlere saldırdığında ortaya çıkan kronik bir otoimmün bozukluktur.
Ana belirtileri; kuru gözler ve ağızdır, ancak vücudun diğer bölümleri de etkilenebilir ve birçok kişi yorgunluk, eklem ve kas ağrısı yaşar.
Ayrıca hastalık akciğerlere, böbreklere ve sinir sistemine zarar verebilir. Sjögren sendromu ağırlıklı olarak kadınları etkilemektedir.
Bu sendrom; kendi başına veya romatoid artrit veya sistemik lupus eritematozus gibi diğer otoimmün durumlarla birlikte ortaya çıkabilir.
Sjögren sendromunun tedavisi yoktur, ancak semptomlarını tedavi etmenin ve yönetmenin birkaç yolu vardır.
Kimlerde Görülür?
Sjögren sendromlu kadınlarda çok daha yaygındır. Her yaşta karşılaşılır, ancak en yaygın olarak 40’lı ve 50’li yaşlardaki insanlarda görülür. Tüm ırksal ve etnik kökenlerde görülür.
Sjögren Sendromu Türleri
Doktorlar Sjögren sendromunu iki kategoriye ayırır:
- Birincil biçim. Başka bir romatizmal hastalığınız yoksa bu forma girer.
- İkincil biçim. Romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, skleroderma veya polimiyozit gibi başka bir romatizmal hastalık eşlik ediyorsa bu forma girer.
Sjögren Sendromu Belirtileri Neler?
Vücutta farklı etkileri olabilir ve belirtileri kişiden kişiye değişir. Semptomlar hafif ve şiddetli arasında değişir.
Klasik belirtiler şunlardır:
- Kuru gözler: Gözleriniz yanabilir, kaşınabilir veya içinde kum varmış gibi hissedilebilir. Bazen kuruluk, bulanık görüşe veya parlak ışığa duyarlılığa neden olur. İltihaplanma nedeniyle tahriş olmuş, kaşıntılı göz kapakları olabilir.
- Kuru ağız: Ağzın içi kireçli hissedilebilir ve yutma, konuşma ve tat almada sorun yaşayabilirsiniz. Tükürüğün koruyucu etkilerinden yoksun olduğunuz için, daha fazla diş çürüğü ve kandidiyazis (pamukçuk) gibi ağız enfeksiyonları gelişebilir.
Bazı kişilerde asıl sorun ağız kuruluğu iken bazılarında göz kuruluğudur ve bazı kişilerde her iki sorun da eşit olarak yaşanır.
Bazı durumlarda, Sjögren sendromu diğer doku ve organları etkiler.
Bu diğer etkiler şunlara neden olabilir:
- Tükenmişlik
- Eklem ağrısı
- Kuru cilt
- Kuru burun, boğaz ve kuru bir öksürük
- Deri döküntüleri
- Kas ağrıları
- Asit reflü
- Vajinal kuruluk
- Yüz ve boyun çevresindeki bezlerin şişmesi
- Uyku problemleri
- Zayıf konsantrasyon ve hafıza sorunları
- Uyuşma, karıncalanma ve halsizlik
- Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
- Kas güçsüzlüğü
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.