SLS ve SLES bileşenlerine zaten aşina olabilirsiniz, ancak kulağa ne kadar benzer gelseler de, ikisi arasında büyük bir fark vardır.
SLS, Sodyum Lauril Sülfat anlamına gelir. Bazen SDS, Sodyum Dodesil Sülfat olarak da bilinir.
SLES ise Sodyum Laureth Sülfat’ın kısaltmasıdır ve bazen Sodyum Lauril Eter Sülfat olarak yazılır.
SLS ve SLES’in her ikisi de birçok güzellik ürününe eklenen, özellikle şampuanlarda yaygın kullanılan, temizlik ürünleriyle ilişkili köpürme etkisini yaratmak için tercih edien yüzey aktif maddelerdir.
Ama aralarındaki fark nedir?
SLS, bugün piyasadaki birçok şampuanda yaygın olarak bulunur. Bir sürfaktan görevi görerek yağ bazlı kiri su ile durulanabilecek şekilde hapseder.
Aynı zamanda, şampuan ile çoğumuzun saçlarımızı yıkarken temizleme işlemiyle ilişkilendirdiği zengin köpüğe dönüştüren etkili bir köpürtücü madde olarak görev yapar.
SLS’nin birçok düzenleyici kurum tarafından ‘kullanımı güvenli’ olarak kabul edilmesine rağmen, SLS ayrıca uzun süre ciltte bırakılırsa yaygın bir cilt tahriş edici olarak tanımlanmıştır.
SLS’nin aynı zamanda cildin dış tabakasında hasara yol açarak cildin çatlamasına, kurumasına, pul pul dökülmesine ve hassaslaşmasına neden olan cilt proteinlerinin günlük kullanım amacını da etkilediği bilinmektedir. Yani özellikle hassas cilt ve saç derisi olan kimselerin kaçınmak isteyeceği bir bileşendir, tetikleyici olabilmektedir.
SLS içeren şampuanlar ayrıca saçın zayıflamasına ve saç dökülmesine neden olmakla ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, SLS’nin genellikle yıkandıktan sonra uzun süre saç köklerinde kalması ve arındırılmasının güç olmasıdır.
SLES, Sodyum Laureth Sülfat anlamına gelir. Etoksilasyon adı verilen bir işlemle SLS’den türetilir. Bunun için etilen oksit eklenir. Bu işlem, bileşiği yeniden organize ederek cilde ve saça karşı çok daha nazik hale getirir.
SLS’den farklı olarak, Sodyum Laureth Sülfat saç derinizi ağırlaştırmaz veya saç derisindeki neme olumsuz etki yapmaz.
Bu nedenle özellikle hassas cilt tipleri için tasarlanan ürünlerde SLS yerine tercih edilir.
SLES, SLS kadar temizleyici, köpürücü ve emülsifiye edicidir, ancak buna karşın cilt ve saç derisi için çok daha naziktir.
SLES’ yaygın biçime aloe vera, pro vitamin B5 ve Gliserin dahil olmak üzere cilde nazik diğer bileşenlerle bir arada kullanılmaktadır.
Tüm bunlara rağmen SLES’de tamamen masum bir bileşen olmayabilir ve cilde ve saça daha nazik olsa da, uzun vadeli olası zararlar henüz araştırılma aşamasındadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…