Sodyum Benzoat

Sodyum Benzoat Nedir? Neden Bu Kadar Zararlı?

Sodyum Benzoat Nedir?

Sodyum benzoat, benzoik asit ve sodyum hidroksitin bir araya getirilmesiyle oluşturulan sentetik kimyasal bir maddedir.

Kullanım amacı paketli ürünlerde; raf ömrünü uzatmak, bozulmayı önlemek ve bakteri faaliyetlerini kısıtlamaktır.

Bu koruyucu madde; gazlı içeceklerde, paketli meyve sularında, hazır salata soslarında, hazır reçellerde, hazır sirkelerde ve turşularda kullanılır.

Özellikle; gazoz, kola gibi gazlı şeker ilaveli ürünlerde ve hatta şalgam gibi sağlıklı olduğunu düşündüğümüz hazır meşrubat türü ürünlerde kullanımı çok yaygındır.

Sodyum Benzoat Kozmetik Ürünlerde de Var!

Yalnızca gıda maddelerinde değil, gargara, şampuan, vücut losyonu, deodorant, bebek bezi, bebek ıslak mendili gibi kişisel bakım ürünleri ile şurup ve haplarda da sodyum benzoat maddesi zaman zaman koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Bu maddeyi, marketlerdeki ürünlerin üzerinde e211 kodu ile de görebilirsiniz.

Sodyum Benzoat Zararlı mı?

Çok küçük bir azınlıktaki kişi, bu maddeyi az miktarda aldığında bile kurdeşen benzeri alerjik reaksiyon gösterir.

Aniden reaksiyon göstermeyen büyük çoğunluk ise bu maddenin olumsuz etkilerini çok daha geniş bir zamana yayılmış şekilde deneyimleyebilirler.

Sodyum Benzoat Tehlikesi!

Sodyum Benzoat ile lösemi, siroz ve parkinson hastalıkları arasında ilişki olduğunu gösteren çeşitli bilimsel çalışmalar vardır!

Dikkat eksikliği ve hiperaktiviteyi tetikleyici, odaklanmayı güçleştirici bu kanserojen kimyasal maddenin özellikle çocuklar tarafından tüketimi kısıtlanması önerilmektedir. Bunun sağlanması adına; çocukların gazlı, şekerli içecek tüketimini kısıtlamak iyi bir ilk adım olabilir.

Bu maddenin, c vitamini ve potasyum benzoat ile bir arada kullanımı özellikle tehlikelidir. Biraraya geldiklerinde benzen ismini taşıyan kanserojen yeni bir maddenin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu madde ile kanserojen etki ve hücre hasarına yol açma ihtimali çok fazla artış göstermektedir.

Ne yazık ki market raflarında bu üç maddenin bir arada kullanıldığını görebileceğiniz birçok farklı ürün vardır! Bu ürünlere karşı temkinli olmak, ürün etiketi okuma alışkanlığı edinmek sağlığımız için hayati önem taşır!

Her zaman kimyasal maddelerin doğrudan isimleri, paketler üzerinde yazmayabilir. Ürünlerin her birine verilen farklı kodlar vardır, bu kodlar kullanılmış olabilir. Bu kodlara karşılık gelen maddeleri içeren listelere kolayca internet üzerinden ulaşabilirsiniz.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce