Soğan otu; patlıcan otu, Ankara kekiği ya da güvey otu, güve otu, güveyi otu, güve çiçeği olarak da bilinir. Hoş kokulu bir baharattır. Salatalarda, mezelerde, sulu yemeklerde, çorbalarda bu hoş aroması için tercih edilir.
Mantıya, fırında köfte patatese çok yakışır.
Kekikgillerden olan bitki ayrıca et, balık ve tavuk ile de çok uyumludur.
Patlıcan otu olarak anılmasının sebebi de gene patlıcanlı mezeler ve patlıcan salatası ile olan eşsiz uyumundan kaynaklanmaktadır.
Çok yaygın olarak bilinmeyen bu baharatı deneyenler ise ondan kolay kolay vazgeçemezler.
Şimdi Satın AlSoğan otu doğada kendiliğinden yetişir. Yamaç arazilerde, kayalık alanlarda yetiştiğinden hasat edilmesi bir hayli güçtür. Genellikle yüksek rakımlı bölgelerde yaygındır.
Patlıcan otu; birçok baharattan farklı olarak bitkinin yaprak kısımlarından değil çiçek kısımlarından hasat edilir. Mor yeşil alaca renkteki baharat bitkinin çiçek kısımlarıdır.
Soğan otu tıpkı kekik gibi istenen ölçüde -genellikle 1 tutam kadar- tariflere doğrudan eklenir. Patlıcan otu, tarife sonradan değil yapım aşamasında dahil edilir.
Güvey otunun ayrıca çayı da demlenerek tüketilebilir.
1 fincan için 1 tatlı kaşığı kadar kuru güvey otu yeterlidir.
Sıcak suyun kuru güvey otu üzerine dökülüp 3-4 dk kadar demlenmesi ile çay hazırlanır.
Bu çay balgam söktürücü, boğazı yumuşatıcı etkileri ile bilinir. Öksürükten kurtulmada yardımcı bir çay olarak demlenir.
Mideyi de rahatlatmaya yardımcıdır. Ve bağışıklığı destekler.
Bitkinin bu çiçek kısımlarının yüksek oranda C vitamini içerdiği ve flavonoideler bakımından zengin olduğu bilinmektedir. Hatta bu nedenle soğan otunun çiçekleri ilaç ve destekleyici gıda sanayinde de yaygın kullanılır.
Evet aynı bitkinin farklı yörelerdeki farklı isimleridir. Ancak güve otu altın otu gibi çok farklı bitki için de kullanılan bir isimdir.
Şimdi Satın AlBitki çiçeklendiğinde hasat başlar. Bitkinin çiçeklenmesi yaz ayının başına denk gelir. Haziran ve temmuz ayları boyunca soğan otu çiçekleri hasat edilebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…