Sağlık

Sonbahar Ekinoksunda Dengeyi Bulun!

Sonbahar Ekinoksunda Dengeyi Bulun! 
Soğuk ve karanlık sezona hazırlanırken, köklerinize dönmenin tam zamanı

22 Eylül hızla yaklaşıyor ve bu tarih sonbahar ekinoksunu, yani sonbaharın başlangıcını işaret ediyor. Ekinoks, yılın iki döneminden biridir ve gündüz ile gece eşit uzunluktadır.

Doğada, bitkiler ve hayvanlar bu zamanı dengelenmek ve enerjilerini uzun gecelere ve soğuk havalara hazırlanmak için kullanırlar. Ağaçlar, örneğin, yapraklarını toprağa geri bırakır ve köklerine odaklanır, ki bu bizim de örnek alabileceğimiz bir şeydir. Bu dönem, hayatımızda işe yaramayan şeyleri bırakıp içimize dönmenin iyi bir zamanı olabilir.

Birçok kültürde sağlık uzmanları, sonbaharın yaşam tarzınızı dengelemek ve bağışıklık sisteminizi soğuk algınlığı ve grip mevsimine hazırlamak için harika bir fırsat olduğunu düşünür. İşte vücudunuzu ve zihninizi desteklemeniz için profesyonel tavsiyeler, evrenin de bizden denge bulmamızı istediği bu ekinoksta.

Sonbahar Ekinoksunda Dengeyi Bulun!: Hasatla Başlayın

“Özellikle geleneksel Çin tıbbı açısından baktığımızda, soğuk ve nemli mevsimlere girerken daha fazla kök sebzeler ve turuncu kabaklar tüketmemiz gerekir. Bu, o topraklayıcı hissi içimize davet etmemiz gereken zaman.

Turuncu yiyecekler, cilt, kemik, akciğer ve böbrek sağlığı için önemli olan beta karoten ve A vitamini gibi antioksidanlarla doludur. Ayrıca, Kuzey Amerika Yerlilerinin geleneksel sonbahar yiyeceklerinde de bağışıklık sistemini destekleyen besinler bulabilirsiniz, örneğin yaban mersini, somon, mineral ve protein açısından zengin yaban eti ve kemik suyu.

Bağışıklık Sistemini Destekleyin

Sonbaharda bağışıklık sistemimizi desteklemek, soğuk algınlığı ve grip gibi mevsimsel hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Beta karoten, C ve D vitaminleri, çinko gibi besinler, probiyotikler ve proteinler bağışıklık sağlığı için önemlidir.

Bağırsak floramızı dengede tutmak da bizi hastalıklardan korumada kritik bir rol oynar, Probiyotikler inanılmaz derecede faydalı olabilir. Sindirim sistemi, bağışıklık sistemimizin ilk savunma hatlarından biridir.

Uyku Mevsimi

Daha az güneş ışığı ve soğuyan hava, aynı zamanda uykunun iyileştirilmesi için de iyi bir fırsat olabilir. Uyku, bağışıklık sistemimizden ruh halimize kadar birçok şeyi etkiler.

Daha az ışık olduğunda, doğal olarak daha fazla melatonin üretiriz—bu hormon, sirkadiyen ritimimizi düzenler ve uykuya geçişi sağlar. Ekşi kirazlar doğal melatonin kaynağıdır ve yapılan bazı araştırmalar, ekşi kiraz suyunun vücuttaki melatonin seviyesini artırabileceğini ve daha derin, uzun uyumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Sonbahar Ekinoksunda Denge için Takviyeler

Takviye Faydası
D vitamini Bağışıklığı, kemik yoğunluğunu, sinir ve kas fonksiyonlarını destekleyebilir.
Probiyotikler Sindirimi iyileştirebilir ve bağışıklık fonksiyonunu artırabilir.
Kiraz suyu Vücuttaki melatonin miktarını artırarak uyku kalitesini iyileştirebilir.
Kemik suyu Gevşeme sağlayan glisin amino asidi içerir ve daha derin uykuya yardımcı olabilir.
Omega-3 yağ asitleri Uyku kalitesini ve bağırsak sağlığını artırabilir.
Antioksidanlar Bağışıklık sistemini destekler ve hücrelerin kendini onarmasına yardımcı olur.
Melatonin Uyku problemleri olan bazı kişilerde uykuya yardımcı olabilir.

Geleneksel Çin Tıbbı: Vücudunuzda Dengeyi Bulmak

Sonbahar, ihtiyaç duymadığınız şeyleri bırakma zamanıdır. Vücudun toksik şeyleri tutma örneklerinden biri de kabızlıktır.

Geleneksel Çin tıbbı (GÇT), sindirimi iyileştirmek ve “bırakma” sürecini kolaylaştırmak için akupunktur, bitkiler ve beslenme terapilerini kullanır. GÇT ayrıca, sonbahar ve kış aylarının kuru, soğuk havasından zarar görebilecek olan akciğerleri de ele alır.

D Vitamini Önemli

Bağışıklık sistemimizin anahtar bileşenlerinden biri olan D vitamini, kemik yoğunluğu, sinir ve kas fonksiyonları gibi diğer önemli roller de oynar.

Güneş ışığından günde en az 20 dakika faydalanmayı önerse de, özellikle sonbahar mevsimine girerken bu, D vitamini ihtiyacını karşılamak için yeterli olmayabilir. Health Canada’nın çoğu yetişkin için önerdiği günlük D vitamini miktarı 600 IU’dur, ancak son yıllarda bu doz 2.500 IU’ya çıkarılmıştır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Şimdi Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce