Sorgum Unu Nedir? Faydaları Neler?
Sorgum; arpa, buğday, mısır kadar popüler olmasa da oldukça kıymetli bir tahıldır. Kökeni Afrika kıtasıdır.
Özellikle belirli diyeti sürdüren kişiler için hayati bir rol oynar. Çölyak hastalığı olan kişiler, glutensiz un tercihleri arayanlar için kıymetli bir kaynaktır.
Latince ismi: Sorghum bicolor
Büyük darı, Hint darısı ya da jowar isimleriyle de bilinir.
Sorgum Unu Satın AlSorgum taneli biçimde tüketilebilir ancak en yaygın kullanım biçimi öğütülüp un haline getirildikten sonradır.
Çeyrek fincan tam tahıllı sorgum unu yaklaşık olarak şunları içerir:
Kalori: 163
Protein: 5 gram
Yağ: 2 gram
Karbonhidratlar: 36 gram
Lif: 3 gram
Sorgumdaki en belirgin mikro besin içeriklerinden biri demirdir. Bunun yanı sıra potasyum, tiamin, B6 vitamini, manganez ve magnezyum bakımından da zengindir.
Araştırmalar sorgum tüketimiyle bağlantılı bir takım sağlık yararları ortaya koyar.
Sorgumun fenolik bileşikler açısından zengin olduğu bilinmektedir. Bu fenolik bileşenler kıymetli antioksidan etkilere sahiptir. Ayrıca bazıları kanser önleyici etkilerle ilişkilendirilmektedir.
Sorgumdaki doğal nişastalar, diğer tahıllara kıyasla insan vücudu tarafından daha zor sindirilir. Bunun sonucu olarak da diyetinize çok fazla kalori katmadan tok hissetmenize yardımcı olur.
Bu un tamamen glutensiz yapıdadır. Sorgum temelli tüm ürünler -çapraz bulaşma olmadığı sürece- çölyak hastalarının da tüketimine tamamen uygundur.
Bu tahıl yüksek besleyici özelikte olduğu için çeşitli kültürlerde bebek beslenmesine de dahil edilmektedir.
Genellikle lapa olarak hazırlanır ve bu lapa soğuk biçimde tüketilir.
Sorgumun ve sorgum ununun en büyük sağlık riski, alerjen olma potansiyeline bağlıdır.
Alerjik reaksiyon semptomları arasında ağızda karıncalanma veya kaşıntı, ağız içinde ve çevresinde şişme, karın ağrısı, bulantı, kusma ve hatta bayılma sayılabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…