Suklaroz ve stevia neredeyse tamamen kalorisiz şeker alternatifleri olarak popülerdir.
Bu iki seçenek de neredeyse tamamen kalorisiz bir biçimde, kan şekerini de hiç etkilemeden tatlı bir tat sunma meziyetine sahiptir. Her ikisi diyet ürünler içeriklerinde sıkça kullanır.
Stevia Tozu Satın AlSuklaroz şekerdeki bazı atomları klor ile değiştirerek laboratuvar ortamında hazırlanan kimyasal olarak tasarlanmış bir tür yapay şekerdir.
Şeker bazlıdır ancak şekerden 600 650 kat daha tatlıdır.
Şeker değil yapay tatlandırıcı niteliği taşır. Genellikle tablet formdadır. Ancak toz ya da sıvı formda da olabilir.
Stevia suklarozdan farklı olarak tamamen doğal bir tatlandırıcıdır. Dahası stevia 0 kalorili, yeşil yapraklı doğal bir bitkidir. Şeker otu olarak da bilinir.
Mevsiminde hasat edilen yapraklar genellikle pratik bir kullanım için öğütülerek tam toz haline getirilir. Ancak bitkiyi öğütmeden yaprak olarak kullanmak da mümkündür.
Stevia temelli yapay tatlandırıcılar da piyasada mevcuttur. Bu ürünler doğal değil yapay tatlandırıcı niteliği taşır. Stevianın yanı sıra maltodekstrin ve eritritol gibi başka tatlandırılar da formüle eklenir.
Stevia sıfır kalorili bir tatlandırıcıdır. Suklaroz ise biraz kalori içerir. Ancak bu oran çok düşüktür.
Bir çay kaşığı kadar toz stevia çok düşük miktarda karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineralleri içerir.
Aynı miktarda suklaroz 2 kalori, 0,5 gram karbonhidrat ve 0,02 mg potasyum içerir.
Yapay olarak tasarlanmış suklarozun tatlılık düzeyi steviaya kıyasla daha da yüksektir.
Stevia toz şekerden 200 kat kadar daha tatlı iken bu miktar suklaroz için 600 650 kat kadardır.
Stevia toz halde gıda içeriklerinde doğrudan kullanılabilir. Toz haldeki steviayı açıkça toz şekeri kullandığınız her yerde kullanabilirsiniz. Stevianın pişirilmesinde de bir sakınca yoktur.
Kek, pasta, tart hazırlarken ekleme yapmadan önce 5 dakika kadar suda bekletmek ve o biçimde kullanmak da akıllıcadır.
Steviadan ayrıca şurup elde etmek de kolaydır. Stevianın su ile kaynatılıp ardından süzülmesiyle hazırlanan şurup tatlı ve kalorisiz içecek yapımı için çok idealdir.
Stevia şurubu için 1 çay kaşığı kadar stevia tozu ile 2 su bardağı kadar temiz suyu 10 dakika kadar orta ateşte kaynatıp bir tülbent ile süzmeniz yeterlidir.
Dikkat!
Stevianın aksine suklaroz ve suklaroz temelli diğer yapay tatlandırılar pişirmeye elverişli değildir. Yüksek ısılara maruz bırakılan suklarozun sağlık için tehlikeli olacağı araştırmalarla ortaya konmuştur.
Bunun dışında suklaroz içecek tatlandırmak için kullanıma uygundur.
Çeşitli fare deneyleri yüksek dozda sukraloz tüketmeyi kanserle ilişkilendirmiştir.
Ayrıca sukralozun pişirilmesi ve fırınlanması, kloropropanol adı verilen potansiyel kanserojen bir maddenin açığa çıkmasına neden olmaktadır.
Stevia tek başına çoğu kişi için güvenli kabul edilse de stevia karışımlarının, hassas kişilerde sindirim sorunlarına neden olabileceği düşünülmektedir.
Genel olarak, kanıtlar, stevianın daha az potansiyel olumsuz sağlık etkisine sahip olduğunu göstermektedir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…