Tamarillo, ağaç domatesi olarak da bilinen Güney ve Orta Amerika menşeili bir meyvedir.
Bu pek de alışık olmadığımız meyve ülkemizde de bazı bölgelere ve iklim tiplerine uyum gösterebilmektedir. Yerel üreticiler tarafında da küçük çaplı da olsa son yıllarda tarımı yapılan bir üründür.
A, B6, C, E, lif ve antioksidanlar, karotenoidler ve antosiyanin açısından zengindir bir meyvedir.
Göz ve cilt sağlığını üstün bir biçimde destekleyicidir.
Tadı baskın değildir, iç kısmı tatlıdır. Dış kabuğu ise yenmeyecek kadar acıdır. Pişirildiğinde daha tatlı bir kıvam alır.
Dış kabuğu acı olmasına rağmen, tamarillo’nun iç kısmı oldukça sulu, lezzetli ve tatlıdır. Görüntüsü küçük ebatlı bir domatesi ya da iri bir kuşburnu meyvesini andırır.
Meyveyi çiğ ya da pişmiş halde tüketmek mümkündür.
Çiğ halde tüketilecek ise meyve güzelce yıkandıktan sonra ikiye bölünür. Ve tıpkı avokado gibi bir kaşık yardımı ile iç kısmı çıkarılır.
Çıkarılan bu iç kısım afiyetle tüketilir. Acı ve tatsız dış kabuk ise tüketilmez.
Meyveyi daha da tatlandırmak için üzerine biraz şeker serpmek de iyi bir fikir olabilir.
Ağaç domatesi olarak anılan bu meyve, fırında hazırlanan ev ve tavuk yemekleri ile birlikte de pişirilebilir. Ya da sadece sıcak su içinde kısa süreli haşlanıp biraz yumuşatıldıktan sonra da tüketilebilir.
Sos yapımında kullanılır, turşusu kurulur ya da güneşte kurutularak da hazırlanabilir.
Ağacın güneşli ve korunaklı bir alana dikilmesi gerekir. Dikildiği bölgenin drenaj sorunu olmamalıdır. Dip kısmında biriken su ağacın kısa sürede ölmesine sebep olur.
Soğuğa çok dayanıklı değildir. 0 derecenin altındaki sıcaklıklara (ancak -3 ya da -4 dereceye kadar) kısa süreli olarak dayanabilir.
Bitkinin tohumdan yetiştirilmesi biraz zahmetlidir. İklimsel değişimlerden yüksek oranda etkilenen tohumları dış mekanda yetiştirmek ise daha da zordur. Bu nedenle tohumdan yetiştirme genellikle kapalı ortamlarda yapılır.
Doğrudan bahçeye dikim içim ağacın fideleri tercih edilmelidir.
Ağaç domatesi görece dikildikten kısa süre sonra meyve veren ağaçlardan bir tanesidir. Genellikle ekiminden sonra ortalama 2 yıl sonra meyve vermeye başlar. Ağaç yılın 5 – 6 ayı boyunca çiçek açar ve meyve verir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…