Tayberry

Tayberry Meyvesi Tadı Nasıl? Nerede Yetişir?

Tayberry meyvesi ya da diğer adı ile tay böğürtleni; Kırmızı ahududu ve böğürtlenin bir melezidir. Ahudududan daha tatlı, daha büyük ve ona kıyasla çok daha narindir. Gene de tay böğürtleni de tam tatlı değil ekşi tatlı bir meyve olarak kabul edilir.

Latince ismi: Rubus fruticosus x idaeus

Bu özelliklerinin yanı sıra yola dayanmak konusunda da hiç iyi değildir. O nedenle bu lezzetli ve narin meyvelerin sıklıkla ancak yetiştiği bölgelerde satışı yapılabilmektedir.

Tayberrynin hasat zamanı diğer yakın akrabaları gibi yaz aylarında yapılmaktadır. Ancak dikenli dalları sebebi ile hasadı bir hayli güçtür.

Tırmanıcı özellikteki meyve sıklıkla duvar diplerine ya da çit kenarlarına dikilir ve onlara sardırılır.

Melez bir tür olan tay böğürtleni ahududu meyvesine kıyasla hastalıklara ve bahçe zararlılarına karşı da daha dayanıklıdır.

Tayberry Nasıl Tüketilir? Nasıl Yenir? Nasıl Saklanır?

Meyve dalından koptuğu gibi hiçbir ekstra işlem olmadan tüketilebilir. Bu lezzetli meyveler ayrıca pastalara da çok yakışır.

Tatlı ekşi tatlar sevenlerin gözdesi olan tay böğürtleninden lezzetli reçeller ve marmelatlar da yapılabilir.

Taze haldeki meyveler smoothilere, yoğurda ve meyve salatalarına eklenebilir. Her mevsim bu lezzetli meyveleri kullanmak isterseniz de onları buzlukta dondurmak da mümkündür. Tayberryler 1 yıl boyunca sorunsuzca buzlukta saklanabilmektedir.

Tay Böğürtleni Faydalı mı?

Bu meyve kesinlikle tam bir sağlık destekçisi!

İyi bir folat ve lif kaynağı olmasının yanı sıra bol miktarda C vitamini ve biyoflavonoid içeriğine sahip bu berry; folat ve folik asit ve B vitamini bakımından da zengindir.

Tayberry Nerede Yetişir? Hangi Toprağı Sever?

Sıcak, güneşli ila kısmen gölgeli ve biraz korunaklı yerlerde kolayca yetişir. Orta derecede nemli, hafif asidik, hafif kalkerli, yüksek miktarda organik madde içeren iyi drene edilmiş toprakları sever. Nisan sonu ve mayıs başında çiçeklenir ve yaz aylarında hasadı yapılır.

Bitkinin çiçekleri beyazdır, belirgin şekilde geniş aralıklı yaprakları vardır. Çiçekler hermafrodittir (hem erkek hem dişi organları vardır) ve arılar tarafından tozlaşır.

Meyveler tam olgun halde iken kırmızı – mr renktedir. Bitkinin meyve kısımlarının yanı sıra yaprakları da yenebilir özelliktedi ve sıklıkla bitki çayı olarak tüketilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Çin Geveni Telomer İlişkisi

Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…

6 gün önce
  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 hafta önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

2 hafta önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

3 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

1 ay önce
  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

1 ay önce