Tentür; kuru ya da taze çiçeklerin, ağaç kabuklarının, meyvelerin, bitki kökleri ve yapraklarının alkol ya da sirke içinde dinlendirilmesiyle hazırlanan bitkisel bir karışımdır.
Tentürler, konsantre ve yoğun yapılıdır. Kullanılan sirke ya da alkol bitkinin özelliklerini keskinleştiricidir.
Tentürlerin sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile kullanımı yüz yıllar öncesine dek dayanır, geleneksel ve tamamlayıcı tıpta önemlidir.
Tentürler şifalı bitkilerden faydalanmak için alternatif ve etkili bir yöntem sunar. Dahası ev ortamında kolayca hazırlanabilirler ve ekstra maliyetli değildirler.
Bazı tentürlere ve kullanım amaçlarına bir göz atalım!
Papatya tentürü: İltihabı azaltmak, yaraların hızlı iyileşmesini sağlamak, sakinlemek ve kolay uykuya geçisi desteklemek amaçlı kullanıldığı bilinir.
PapatyaSarımsak tentürü: Kötü kolesterolü düşürmek ve kanserden korunmak amaçlı tercih edildiği bilinmektedir.
Zerdeçal kökü tentürü: Mide bulantısını hafifletmek amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
ZerdeçalDevedikeni tentürü: karaciğeri desteklemek, vücutta biriken toksikleri vücuttan atmak için kullanıldığı bilinmektedir.
Kediotu kökü tentürü: uyku kalitesini arttırmak, uykuya geçici kolaylaştırmak için kullanıldığı bilinmektedir.
Peki bu sağlık üzerinde çeşit çeşit olumlu etkiye sahip tentürler nasıl yapılır? Örneğin Mis kokulu lavanta tentürü nasıl hazırlanır?
Tentürleri hazırlamak çok zahmetli değildir. Ev ortamında kolayca siz de kendi tentürünüzü hazırlayabilirsiniz.
Ancak kullanacağınız bitkileri kullanımının güvenli olduğundan mutlaka emin olmanız çok önemlidir.
En basit tentür hazırlama yöntemi bitkileri geniş cam kavanozlar içinde alkole basmaktır.
Kullanacağınız lavantaları küçük parçalara ayırarak işe başlayın. Genel ağızlı bir kavanoz içine sıkı sıkıya basın. Lavantalar kavanozun yalnızca 3’te 2’sini doldurmalıdır. Daha fazla ekleme yapmayın.
LavantaKavanozun geri kalanını alkol ile doldurun. Tüm lavantalar alkolün altında kalmalıdır.
Kavanozunuz tamamen dolduğunda ağzını yağlı kayıt ile sarın ve daha sonra kapağını kapatarak dinlemeye alın.
Dinleme süresi 6 ila 8 hafta arasında olmalıdır. Karanlık bir dolap içi idealdir.
Dinlenme süresinin sonunda tentür karışımınızı süzün ve şişeleyin. Şişelerinizi güneş almayan serin bir yerde saklayın.
Peki alkolsüz tentür yağmak mümkün mü?
Evet alkol yerine sirke tercih ederek de karışımı hazırlamak ve güzel sonuçlar almak mümkündür.
Yaptığınız tentürü çok çeşitli amaçla kullanabilirsiniz. Kullancağınız tentür miktarı kullanılan bitki bazına, yaşınıza, kilonuza ve tentürün yoğunluğuna göre değişecektir.
Doğru ve ideal dozlama için bir uzmana danışınız.
Güvenli bitkiler ile hazırlanmış olsa bile tentürlerin etkisi elbette kişiden kişiye değişebilir. Kullanım öncesi bir uzmandan destek almak çok önemlidir.
Bilinçsiz kullanıma bağlı olarak alerjik reaksiyon, ateş, kaşıntı, şişme, nefes darlığı ve hatta daha ciddi şikayetler ortaya çıkabilir.
Dikkat!
Bu yazı öneri niteliği taşımaz. Yalnızca bilgi vermek amacı ile yazılmıştır. Tüm sağlık şikayetleriniz için biz uzmana danışınız.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…