Sağlık

Tiroksin Nedir? Tiroksin Hormonu Fazla Olursa Ne Olur?

Tiroksin (thyroxine); tiroid bezi tarafından kan dolaşımına salgılanan ana hormondur. İnaktif formdur ve çoğu karaciğer ve böbrekler gibi organlar tarafından triiyodotironin adı verilen aktif forma dönüştürülür.

Tiroid hormonları vücudun metabolik hızının düzenlenmesinde, kalp ve sindirim fonksiyonlarında, kas kontrolünde, beyin gelişiminde ve kemiklerin korunmasında hayati roller oynar.

Tiroksin Nasıl Kontrol Edilir?

Tiroid hormonlarının, tiroksin ve triiyodotironinin üretimi ve salınması, beyindeki hipotalamus ile hipofiz ve tiroid bezlerini içeren bir geri bildirim döngüsü sistemi tarafından kontrol edilir. Hipotalamus, tirotropin salgılatıcı hormon salgılar ve bu da hipofiz bezini tiroid uyarıcı hormon üretmesi için uyarır. Bu hormon, tiroid bezi tarafından tiroid hormonları olan tiroksin ve triiyodotironin üretimini uyarır.

Bu hormon üretim sistemi, bir geri bildirim döngüsü ile düzenlenir, böylece tiroid hormonlarının (tiroksin ve triiyodotironin) seviyeleri arttığında, hem tirotropin salgılayan hormon hem de tiroid uyarıcı hormonun salınımını önlerler. Bu sistem, vücudun vücutta sabit bir tiroid hormonu seviyesini korumasını sağlar.

Kanda Tiroksin Hormonu Artarsa

Kan dolaşımında çok fazla tiroksin salınımı tirotoksikoz olarak bilinir. Bunun nedeni Graves hastalığında olduğu gibi tiroid bezinin aşırı aktivitesi ( hipertiroidizm ), tiroid iltihabı veya iyi huylu bir tümör olabilir.

Tirotoksikoz, tiroid bezinin büyümesi nedeniyle boynun şişmesi olan guatr ile tanınabilir. Tirotoksikozun diğer semptomları arasında sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı, iştah artışı, bağırsak hareketlerinde artış, düzensiz adet döngüsü, hızlı veya düzensiz kalp atışı, çarpıntı, yorgunluk, sinirlilik, titreme, saç incelmesi/dökülmesi ve göz kapaklarının “bakmaya” neden olacak şekilde geri çekilmesi yer alır.

Tiroksin Hormonu Yetersizliği

Tiroid bezi tarafından çok az tiroksin üretimi hipotiroidizm olarak bilinir. Otoimmün hastalıklardan, zayıf iyot alımından veya bazı ilaçların kullanımından kaynaklanabilir . Bazen nedeni bilinmemektedir. Tiroid hormonları, fiziksel ve zihinsel gelişim için gereklidir, bu nedenle doğumdan önce veya çocukluk döneminde tedavi edilmeyen hipotiroidizm, zihinsel bozukluğa ve büyüme geriliğine neden olabilir.

Yetişkinlerde hipotiroidizm metabolizmanın azalmasına neden olur. Yorgunluk, soğuğa tahammülsüzlük, düşük kalp hızı, kilo alımı, iştah azalması, zayıf hafıza, depresyon, kas sertliği ve doğurganlığın azalması gibi semptomlara neden olabilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Sultan Çayı İçinde Neler Var ve Faydaları Neler?

Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…

19 saat önce
  • Sağlık

Çin Geveni Telomer İlişkisi

Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…

1 hafta önce
  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 hafta önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

2 hafta önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

3 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

1 ay önce