Tohum yağları, dünya genelinde yaygın kullanılan yağlardır. Bu yağların kimisi sağlığı eşsiz bir biçimde desteklerken, bazıları sağlığımızı ciddi biçimde tehdit eder.
Peki bu yağlar hangileridir?
Hangileri biçim için sağlıklıdır, hangileri yalnızca olumsuz etkilere sahiptir?
Çoğu tohum yağı
Tohumlar aşırı derecede yüksek ısılara maruz kalarak yağ elde edilir ve bu da içlerinde bulunan omega-6 yağ asitlerinin oksitlenmesine neden olur.
Bu zararlı süreç, restoranlarda ve evlerde kızartma yapılırken olduğu gibi, yağların tekrar tekrar ısıtılması ve kullanılması ile daha da sağlıklısız bir hal alır.
Bu sağlıksız yağlar vasıtası ile çok fazla omega-6 tüketilir. Ve çok fazla omega-6 tüketmek vücudun proinflamatuar kimyasallar üretmesine ve omega-3’ler ile omega-6’lar arasında bir dengesizlik oluşmasına neden olur. Bu dengesizlik de genel beden sağlığımız için ciddi bir tehdit demektir.
Alerjik reaksiyonlar, yüksek kanser riski ve antibakteriyel direnç gelişimi… akla gelen ilk sağlık riskleri olarak karşımıza çıkar.
Güvenli ve sağlıklı tohum yağların listesi oldukça uzundur.
Omega-3 yağ asitlerince zengin ve PUFA’ları düşük, mümkün olduğunda rafine edilmemiş ve soğuk preslenmiş yağlar bu listede sıralanır.
avokado yağı,
keten tohumu yağı,
zeytinyağı,
incir çekirdeği yağı,
kuşburnu yağı,
yer fıstığı yağı,
ceviz yağı,
Ve kişniş yağı ilk akla gelen sağlıklı tohum yağlardır.
Ceviz yağı ve keten tohumu yağı dışındaki listedeki tüm bu yağlar pişirmeye de uygundur.
Ceviz yağı ve keten tohumu ise yalnızca ısıtılmadan, soğuk servislerde, salatalarda kullanılmalıdır.
Listede bu sağlıklı yağlar, elbette her hali ile her zaman sağlıklı olmaya bilir. Yağların elde ediliş biçimleri büyük önem taşır.
Bunun yanı sıra bu yağlar kullanırken yalnızca yağın kendine özel olan yanma sıcaklığı (duman sıcaklığı) derecesinin altında sıcak ile temasına dikkat edilmelidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…