Ton Balıklı Semizotu Salatası Tarifi
Yaza özel çok hafif, çok fresh bir tarifi sizlerle paylaşacağız. Ege’de yaz sofralarının olmazsa olmaz yabani semizotu tüketmek için lezzetli, alternatif bir tarif!
Önce Biraz Semizotunun Faydalarından Söz Edelim!
Artan sıcaklıklar, artan yağışlar ile yaz boyu yol kenarlarında, tarlalarda sık sık rastlayacağınız yabani semizotunun şimdi tam mevsimi!
Semizotu, yabani ya da yetiştirme olsun yoğun omega 3 içeriğine sahiptir. Fakat Omega 3 oranı yabani semizotunda kat kat fazladır.
Bitkinin özellikle tohum kısımları en çok omega 3 içeren kısımlardır. Ardından semizotlarının yaprakları ve sapları olarak omega 3 yönünden zengin kısımlarını sıralayabiliriz.
Semizotunun siyah tohumlarını tüketmekten çekinenler olabilir. Bu tohumların tüketimi tamamen güvenli ve faydalıdır. Tohumlar çiğ ya da pişmiş halde iç rahatlığı ile yenilebilir ve hatta bahçeye, saksıya ekilerek çoğaltılabilir.
Semizotu, ne kadar yeşilse içerdiği Omega 3 içeriği de o oranda artış göstermektedir. Ziraii semizotları genellikle yabani olanlara kıyasla daha açık renklidir.
Semizotu sadece omega 3 zengini değildir. Yüksek oranda A vitamini ve Potasyum da barındırır.
Semizotu zona gibi spesifik rahatsızlıklarda da destek tedavi olarak kullanılan bir besindir. Zona için genellikle sarımsaklı yoğurtlu, çiğ şekilde bol bol tüketilir. Genellikle günlük olarak, 2 öğünde yemeklere ek semizotu zona için tüketilir.
Semizotu dışında, kantaron yağı – kaşıntılar için- ve taze dağ armutu da zonaya iyi gelen ürünlerdir.
Semiz otu buzdolabında 1 haftaya kadar saklanabilir. Ömrünü uzatmak için cam kavanoz içinde ya da kağıda, pamuklu beze sararak saklamak gerekir.
Eğer plastik poşet içinde bırakılır ise semizotları çok kısa sürede bozulacak ve çürüyecektir.
Semiz otu dondurucuda saklamaya uygun bitkilerden değildir. Ev tipi dondurucularda besin değerini kaybeder ve buzluktan çıktığında lezzet kaybı ve pörşüme olur.
Sanayi tip şok dondurma uygulanır ise besin ve lezzet kaybı olmamaktadır.
2 bağ semiz otu
2 adet konserve ton balığı
1 adet domates
1 adet biber
1 adet salatalık
Bir tutam taze nane
Tuz, biber, kırmızı biber
1 adet limon
Bolca zeytinyağı
Bu salatayı hazırlamak oldukça kolay ve bütçe dostudur. Ton balıklı semizotu salatası kalori düşük bir besindir, diyet listelerine eklemeye gayet uygundur.
Semizotları besin değerini kaybetmeyecek şekilde, çiğ olarak tüketilmelidir.
Semizotları iri parçalara ayrılır, bıçak kullanmadan eliniz ile de bu işlemi yapabilirsiniz. İnce kıyım yapmayın.
İri biçimde parçaladığınız semiz otlarının üzerine diğer sebzeleri de orta ebatlı doğrayın. Son olarak salatanızın tuzunu, baharatını ve limonunu ekleyin. Zeytinyağını en sona bırakın ki, diğer malzemeler güzelce harmanlanabilsin.
Salatanızı güzelce karıştırın ve soğuk halde servis edin. AFİYET OLSUN.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…