Topuk Dikeni

Topuk Dikeni Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi Mümkün mü?

Topuk dikeni; ayakta ağrı, şişlik, bölgede ateş ve ileri seviyelerde ayakta küçük kemik çıkıntısı şikayetleri ile gelen bir rahatsızlıktır.

Topuk dikeni her zaman gözle görülebilir olmayabilir.

Topuk Dikeni Neden Olur?

Toplumda oldukça yaygın görülen bir şikayettir. Ayakta süregelen aşırı zorlanma sonucu ortaya çıkabilir.

Yani genellikle tek bir hareket sonrası değil, tekrarlanan ve dikkate alınmayan alışkanlıklar neticesinde şikayetler ortaya çıkar.

Ayağınıza gerekli desteği vermeyen, kaliteli tabana sahip olmayan ayakkabıları uzun süreli giymek de topuk dikeni şikayeti ile sonuçlanabilir.

Aşırı kilo, yürüyüş bozuklukları, ayakkabı yerine sıkça parmak arası terlik giymek de topuk dikeninin tetikleyicisi olabilir.

Topuk dikeninin tam teşhisini koymak zordur. Çünkü bazen gözle görülemezdir. Çeşitli ayak ağrıları ve topuk şikayetleri ile karıştırılabilir.

Genellikle tam tanı uzman hekim tarafından, röntgen sonrası konulabilir.

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir?

Öncelikle dikeni tetikleyen alışkanlıktan kurtulmak önemlidir. Giydiğimiz ayakkabıların ayağımıza gerekli desteği verdiğinden de emin olmamız gerekir.

Ortopedik ayakkabılar, topuk pedleri tercih edilebilir.

Şikayetlere hızlı çözümler sunmak mümkündür. İlk akla gelen ağrılı bölgeye buzlu kompres yapmaktır. Buz kompresi bölgedeki ağrıyı uyuşturur ve varsa şişliği alır.

Topuk dikeni egzersizleri de özellikle yatmadan hemen önce yapıldığında şikayetlerin azalmasında oldukça etkilidir.

Dinlenmek, çok fazla ayakta durmamak bu durumdan kurtulmada en önemli noktalardan biridir. Ayaklarınızı yeterince dinlendirmek, sadece şikayetlerden kurtulmaya değil hastalıktan tamamen kurtulmaya da yardımcı olur.

Topuk Dikenine İyi Gelen Bitkiler

Bu şikayetten kurtulmak için çeşitli bitkisel kürler de uygulanmaktadır.

Bu kürler ve bitkilerde bazıları:

Acı pul biber ve kuru siyah üzüm ya da kuru siyah erik bir havanda güzelce dövülerek ezilir ve ayağa stres film ile sarılır. Tüm gece bekletilir.

Domatesi ya da soğanı dilimleyip ayağa stres film ile sarmak da uygulandığı bilinen bir başka yöntemdir.

Eski bir yöntem de ise kuru incirlerin iç kısımları çıkarılıp, kına ile karıştırılarak bölgeye uygulanır.

Biberiye yağı ile masaj yapmak da bir diğer yöntemdir. Biberiye yağı hazırlamak için küçük bir şişe içinde biberiyeler, zeytinyağı ile bir araya getirilip bir hafta süre ile bekletilebilir.

Topuk dikeni karbonat uygulaması için su ve karbonat karıştırılır. Macun kıvamına gelen karbonat, ayağa masaj yaparak uygulanır.

Hastalığın ileri safhalarında topuktan iğne uygulaması ya da topuk dikeni ameliyatı uzman hekimler tarafından hastaya uygun görülebilmektedir.

Topuk Dikeni Kendiliğinden Geçer mi?

Evet, ilk şikayetlerle beraber yaşam biçimde yapılacak gerekli düzenlemeler, küçük egzersizler ve destekler sayesinde ameliyata gerek kalmadan bu hastalıktan kurtulmak mümkündür.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

9 saat önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

10 saat önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 hafta önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 hafta önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 hafta önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

2 hafta önce