Trans yağ, günümüzde ciddi sağlık sorunları ile doğrudan ilişkili olduğu kabul edilen yağlardır.
Trans yağlar temel olarak sıvı yağların katı yağa dönüştürülmesiyle yapay biçimde oluşturulmaktadır.
Akla gelen en tipik transyağ temsili margarinlerdir. Margarinler tereyağına alternatif olarak piyasaya sunulmuş bitkisel temelli trans yağlardır.
Herhangi bir sıvı yağ bir dizi kimyasal işlem sonucunda trans yağa dönüştürülebilir.
En yaygın biçimde genetiği ile oynanmış bitkisel temelli yağlar bu işlemde kullanılır.
Tereyağı, peynir, et gibi hayvansal gıdalar da belli oranda transyağ içerir. Ancak bu yağlar doğal biçimdedir. Suni bir işlem sonucu elde edilmezler. Düşük dozludurlar ve endüstriyel trans yağlardan ayrı tutulurlar.
Ayçiçek yağı, soya yağı, mısır özü yağı ya da pamuk yağı transyağ elde etmek için kullanılabilir.
Bitkisel temelli sıvı yağların katı bir forma geçmesi ile tamamlanan bu sürece hidrojenasyon adı verilir.
Elde edilen transyağ eklendiği işlenmiş ve paketli gıdaların raf ömrünü uzatır. Bu ürünlerin dokusunu, kıvamını hatta tadını iyileştirir ve bu biçimde müşterilere daha cazip hale gelir.
Tereyağı gibi hayvansal temelli yağlar yerine de trans yağlar üreticiler tarafından tercih edilir. Bunun sebebi tereyağına kıyasla kullanılan bu trans yağların çok daha ucuz bir bileşen olmasından kaynaklanmaktadır.
Ancak trans yağlar dünya sağlık otoritelerince çok ciddi sağlık sorunları ile ilişkilendirilmektedir.
Dahası Danimarka gibi bazı Avrupa ülkeleri bu tür yağların kullanımını, sağlık sorunlarına yol açma tehditi sebebiyle tamamiyle yasaklamıştır.
Kalp ve damar sağlığını ciddi biçimde tehdit eder.
Kan şekerininde ani dalgalanmalara neden olur. Tip 2 diyabet ile de ilişkili olduğunu ortaya koyan çalışmalar vardır.
Alerjik şikayetleri tetikleyici olabilir.
Kötü kolestrolü yükseltir. Ve iyi kolesterolü düşürür.
Alzheimer hastalığı ve depresyon ile bağlantılı olduğunu ortaya kolay çalışmalar vardır.
Prostat kanseri ve meme kanseri riskini artırdığı bilinmektedir.
Çok çeşitli paketlenmiş gıda içeriğinde trans yağlara rastlamak mümkündür.
En yaygın biçimde abur cuburlarda, kolay atıştırmalıklarda kullanılır.
Cipsler, hazır çorba karışımları, hazır makarnalar, hazır soslar, dondurulmuş pizzalar, hamburgerler, dondurmalar ve diğer hazır sütlü tatlılar trans yağların yaygın kullanıldığı ürün gruplarıdır.
Bu ürünlerin içerik bilgilerinde her zaman “trans yağ içerir” ibaresi görmek mümkün olmayabilir. Bunun sebebi trans yağın genel olarak müşterilere kötü bir izlenim veriyor olmasıdır.
Trans yağ yerine ürün etiketindeki “kısmen hidrojene bitkisel yağ” ya “hidrojenize bitkisel yağ” gibi ifadeler kullanılabilir. Bu ifadeler ürünün trans yağ içerdiğini kesin biçimde belirten ifadelerdir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…