Tribulus (Tribulus terrestris) ya da yaygın adı ile demir dikeni; afrodizyak etkileri, testesteron üzerindeki etkileri ile adından söz ettiren dikenli bir bitkidir.
Bitkinin hem yer üstünde hem de yer altında kalan tüm kısımları tüketime uygun kabul edilir. Bitki taze ya da kuru halde; toz olarak ya da öğütülmeden kullanılır. Bunun yanı sıra demir dikeni kapsül takviyeleri de yaygındır.
Tribulusun çeşitli cinsel rahatsızlıklar, kısırlık, göğüs ağrısı, prostat büyümesi, böbrek şikayetleri, uyku sorunları ve diğer birçok başka nedenle kullanıldığı bilinmektedir.
Çalışmalar tribulus terrestris’in diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü ve kolesterolü iyileştirebileceğini göstermektedir.
Erektil disfonksiyon için yüksek dozlu alımların olumlu etkileri veriler ile desteklenmektedir.
Potansiyel kan şekerini düşürücü etkisini araştıran çalışmalar günde 1.000 mg ile çalışırken, libido geliştirmeyi inceleyen araştırmalar günde 250-1.500 mg aralığında dozlar ile çalışmıştır.
Vücut ağırlığına göre dozajlar öngören çalışmalar çok sayıdadır.
Genel olarak alınması gereken miktar ise 3 ila 5 gram arasında kabul edilir.
Genellikle sporcular tarafından antemandan sonra alınır.
Bu bitkinin ya da bu bitkiden üretilen gıda takviyelerinin çok uzun süreli kesintisiz biçimde ve yüksek dozlarda alımı olası yan etkiler nedeni ile kesinlikle önerilmemektedir.
Saponin demir dikeninin sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden sorumlu olan bileşenidir. Bu bileşenin miktarı takviye formlarda sıklıkla belirtilir.
Takviyelerde bu oran genellikle %45 – 60 arasındadır. Daha yüksek saponin oranına sahip olan takviyeler daha düşük dozlarda alınır.
Tribulus terrestris özütü ile yapılan bir çalışmaya göre bu özüt aşamalı olarak hareketli spermatozoa sayısını tutarlı bir şekilde arttırmayı başarmıştır.
Mide krampları ve reflü bitkinin kullanımına bağlı yaygın olmayan yan etkiler arasında yer alır.
Genel olarak demir dikeni kullanımına bağlı önemli yan etkiler olmadığı bildirmiştir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…