Tulsi çayı; Ayurveda tıbbı ve geleneğinde, geniş bir kullanım yelpazesine sahip terapötik bir bitkidir.
Latince ismi: Ocimum sanctum
Kutsal fesleğen, Hint fesleğeni bitkinin diğer yaygın isimleridir.
Bu hoş kokulu bitkinin kullanımı 3000 yıl öncesin dek uzanmaktadır.
Hem baharat olarak hem de çay olarak demlenerek kullanılan tulsi; günümüzde kalp ve damar sistemi, merkezi sinir sistemi, mide ve bağırsak, bağışıklık sistemi, üreme sistemi ve kan biyokimyasına fayda sağlamak amacıyla sıkça tercih edilmektedir.
Ayrıca böcek ısırıklarında da yaygın kullanılmaktadır.
Şimdi Satın AlTulsi, mor ve pembe çiçekleri olan, limonsu aromaya sahip ve sivri olmayan yaprakları olan çok yıllık çalı tipi bir bitkidir. Genellikle bütün halde kurutulduktan sonra kullanılmaktadır.
Kökeninin Kuzey Orta Hindistan olduğu düşünülmektedir.
Bitkinin benzer özelliklere sahip çeşitli alt türleri vardır. Rama tulsi ve Shyam tulsi en yaygın yetiştirilen türlerdir.
Tulsideki ana aktif bileşen, akne gibi cilt sorunlarıyla savaşma özelliğine sahip öjenoldür.
Sivilcelerle baş etmede etkileri olan hint fesleğeni hem harici olarak yağ formda hem de dahili olarak demlenerek kullanılabilir.
Tulsi yağı cilde uygulanmadan önce bir taşıyıcı yağ içinde seyreltilmelidir.
Tulsi bir adaptojen bitkidir. Yani strese uyum sağlamaya ve homeostazın teşvik edilmesine yardımcıdır.
Demlenerek tüketilen tulsinin stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceği düşünülür.
Hint fesleğeni, Ayurveda tıbbı uygulayanlar arasında popüler olan bir bitkidir. Ateşi düşürücü etkisi ile sıkça başvurulan bir bitki olduğu da bilinmektedir.
Güçlü anti mikrobiyal ve dezenfektan özelliklere sahiptir. Tipik olarak ateşin eşlik ettiği enfeksiyonlara neden olan patojenleri ortadan kaldırmaya tulsi yardımcı olabilir.
Şimdi Satın AlHint fesleğeni ağız ve diş sağlığını da olumlu etkiler. Ağzımızda gizlenen zararlı bakterileri yok edebilir.
Ayrıca araştırmalar, tulsinin ağız kanseri hücrelerinin büyümesini durdurabileceğini de iddia etmektedir.
Son olarak çalışmalar tulsinin plazma insülinini, insülin direncini, kolesterolü, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolü, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü ve vücut kitle indeksini önemli ölçüde iyileştirme yeteneğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Doğal yağlar cilt bakımında altın çağını yaşıyor. Ancak her doğal yağ, her cilt tipi için…
Çinko oksit, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan bir bileşiktir, özellikle cilt tahrişi, pişikler, sivilceler, yanıklar…
Elma sirkesi, sindirimi destekleyen, kan şekerini düzenleyebilen ve bağışıklık sistemine katkı sağlayabilen doğal bir fermantasyon…
Oyster sos (İstiridye sosu), Uzak Doğu mutfağında sıkça kullanılan, koyu renkli ve umami açısından zengin…
At kuyruğu otu, silika ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Geleneksel tıpta kemik sağlığı, saç…
Sarı kil, doğal mineraller açısından zengin bir kil türüdür ve cilt bakımında, saç bakımında ve…