Turşu neden bulanır? sorusu turşu severlerin, en çok da kendi turşusunu kurmayı sevenlerin yaygın biçimde aklını kurcalayan bir sorudur.
Turşu suyunun bulanması bir sorun mudur? Turşunun bozulduğuna mı işaret eder?
Ev yapımı turşularda, fermentasyon dönemince laktik asit bakterilerinin üremesi neticesinde bulanıklaşma görülür.
Sıklıkla bu bulanıklık turşunun kurulduğu ilk 3-4 gün içinde görülür. Bu süreçte görülen bulanıklaşma tamamen normal ve sağlıklıdır. Turşunuzun içindeki sağlıklı bakterilerin görevini başarıyla yerine getirdiğine işarettir.
Bu başlangıçtaki bulanıklık, turşunun yenilebilir kıvama gelmesine doğru azalır ve çoğu zaman tamamen yok olur.
Turşular afiyetle yenir!
Peki turşudaki her bulanıklık sağlıklı ve normal midir?
Maalesef bu sorunun cevabı açıkça hayırdır. Eğer turşudaki bulanıklığa, kötü koku, sümüksü doku, aşırı yumuşama ya da küflenme eşlik ediyorsa işler kontrolden çıkmış demektir.
Turşular yenilemez ve mutlaka imha edilmelidir.
Bazı durumlarda bulanmanın sebebi kullanılan tuz olabilmektedir.. Market tipi sofra tuzlarındaki bazı topaklanma önleyici kimyasal maddeler turşunun doğal ortamını bozmakta ve turşuyu geri dönüşü olmaz şekilde bulandırmaktadır.
Bu istenmeyen bulanmayı engellemek için turşu yapımında mutlaka işlenmemiş, rafine edilmemiş kristal kaya tuzu tercih edilmelidir.
Şimdi Satın Alİstenmeyen bulanmanın bir diğer kaynağı da turşuda kullanılan sudur. Ağır bir su kullanmak, yoğun kireçli bir su kullanmak bulanmayı beraberinde getirir.
Bunu engellemek için temiz içme suyu ile turşuları kurmak gerekir. Bir diğer seçenek de çeşme suyunu kaynatıp, dinlendirip turşu yapımında kullanmaktır.
Turşunun salyalanması genellikle kullanılan sebzeler üzerindeki kimyasallardan kaynaklanır. Kurum öncesi incelikli bir sebze temizliği bu nedenle önemlidir.
Gerekenden az tuz kullanmak da turşu suyu uzaması ile neticelenebilir.
Turşunun daha hızlı biçimde hazır olmasına yardımcı olan nohutların bulanmaya yönelik bir olumsuz etikisi yoktur.
Bozuk turşuyu anlamak kolaydır. Kokusu, dokusu, tadı ile bozulan turşu kendini kolayca ele verir.
Yüzeyinde renk değişimleri gözle görülür seviyededir. Yüzeyde tabakalanmalar beyaz ya da yeşil renkli olabilir. Suyu oldukça bulanır ve salyalıdır. Kokusu ağır ve rahatsız edicidir. Sebzelerin ise yumuşadığı gözlenir.
Bu biçimdeki turşular tüketime uygun değildir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…