Uykuda Çok Terleme Neden Olur?
Anlaşılır bir şekilde can sıkıcı olsa da, geceleri terlemek çoğu zaman vücudumuzun çekirdek vücut sıcaklığını düşürmek için verdiği normal bir tepkidir.
Geceleri ara sıra terleme oluyorsa, çoğu zaman bu endişelenecek bir durum değildir ve muhtemelen uyku ortamınızda veya davranışlarınızda basit ayarlamalar yaparak bu sorunu çözmek mümkün olabilmektedir.
Uyku boyunca terlemenizin bazı nedenleri, vücudunuzun çevreye verdiği NORMAL tepkiler olsa da, bir sağlık sorununu işaret ediyor da olabilir.
Uykunuzda neden çok fazla terlediğinizi merak ediyorsanız işte olası bazı nedenler:
Ortamda Yüksek Isı ve Yüksek Nem Oranı
Eğer uyku ortamınız çok sıcaksa siz uyurken vücudunuz elbette terleyecektir. Bu kulağa bariz gelebilir, ancak sıcaklığı doğru ayarlamak her zaman kolay olmayabilir.
Uykunuzda terlemenin nedeninin bu olup olmadığını görmek için oda sıcaklığınızı ve nemi izleyin. Yatak odanızın sıcaklığını yaklaşık 18 derece yani serin tutun, pencerenizi açın veya bir vantilatör kullanın.
Uyku Kıyafetleri ve Kumaş Seçimi
Hem yatak hem de gecelik için nefes alabilen ve nem çeken kumaşlar seçtiğinizden emin olun.
Bu polyester ve naylon gibi kumaşlardan kaçınmak ve bunun yerine keten, bambu viskon, liyosel ve kenevir kumaşlar seçmek yapmak anlamına gelir.
Battaniyelerinizin ve çarşaflarınızın mevsime uygun olduğundan emin olun ve hava durumuna göre yorganınızı değiştirmeyi düşünün.
Alkol Tüketimi
Alkol kalp atış hızınızı artırır ve vücut ısınızı yükselterek sizi terletebilir.
Bunun nedeni, alkol almanın sinir sisteminizi etkileyerek kan basıncında, kalp atış hızında ve vücut sıcaklığında ter salınımını tetikleyebilecek bir tepkiye neden olmasıdır.
Yüksek Stres ve Kaygı Düzeyleri
Çok stresli olduğunuzda, beyniniz tepki verir ve vücudunuzda hem kalp atış hızınızı artıran hem de hormonları serbest bırakan fizyolojik değişikliklere neden olur. Bu tepkiler terlemenin artmasına neden olabilir.
Stresle ilgili terleme gece ve gündüz olabilir. Yatmadan önce ekran sürenizi azaltmak ve sakinleştirici ritüelleri gece rutininize entegre etmek gibi küçük değişiklikler, daha rahat (ve daha az terli) bir durumda uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.
İlaç Yan Etkileri
Bazı ilaçlar yan etki olarak terlemenin artmasına neden olabilir.
Bu, özellikle antidepresanlar veya diyabet ilaçları ile ilgili olabilir. Gece terlemeye neden olabilecek diğer ilaçların arasında ağrı kesiciler ve kalsiyum, niasin gibi bazı besin takviyeleri bulunur.
Hormonal Dalgalanmalar
Hormonal değişiklikler geceleri terlemenin önemli bir nedeni olabilir. Menopoza giriyorsanız veya adet döngüsü sırasındaki hormonal değişiklikler nedeniyle bile terleme artışı yaşayabilirsiniz.
Kendinizi serinletmek için ayaklarınız ve boynunu örtünün dışında tutabilir veya başınıza soğuk bir bez koyabilirsiniz.
Tıbbi durumlar
Yukarıdakilerden hiçbiri gece terlemenize neden olmuyorsa, tıbbi geçmişinizi göz önünde bulundurun veya konuyu bir doktorla görüşün, çünkü belirli koşullar uykunuzda normalden daha fazla terlemenize neden olabilir.
Terlemeye neden olabilecek durumlar; hipoglisemi (düşük kan şekeri), hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) gibi hormon bozuklukları, bakteriyel enfeksiyonlar, gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH), romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar, nörolojik durumlar ve bazı kanserler olabilir.
Gece terlemeleri, bir uyku bozukluğu olan obstrüktif uyku apnesinin de yaygın bir belirtisidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…