Uyurken ağızdan salya akması zaman zaman herkesin başına gelen bir durumdur. Çocuklarda daha da yaygın ve sık görülür. Özellikle çok fazla yorulduğunuz günlerin akşamında uyurken ağızdan su akması yaygındır.
Fakat bu durumun çok sık, neredeyse her uyuduğunuzda başınıza geliyor olması normal olmayabilir ve bir hekime danışmak gerekebilir.
Peki uyurken salya akması ya da uyurken ağızdan su gelmesi neden olur?
Genel olarak, uyurken kaslarımızın aşırı gevşemesi sonucu salyamız uyku esnasında yastığa sızar. Bu durum nadiren görülüyor ise normaldir.
Burun tıkanıklığı, bu durumu tetikleyici olabilir. Burnumuz tıkalı ise ağzımızdan nefes alırız, gece boyu ağzımız açık kalır ve salyamız akar.
Yatmadan önce burun açıcı sprey kullanmak ya da difüzöre okaliptüs gibi ferahlatıcı yağlar damlatmak ve koklamak bu durumda size yardımcı olacaktır.
Uyku apnesinden muzdarip olanlarda da uyurken ağızdan salya akması yaygın bir şikayettir.
Tükürük bezlerinin fazla çalışması ve ağızda fazla tükürük birikmesi de uyurken ağızdan su gelmesi lle sonuçlanabilir. Tükürüğün fazla salgılanmasına sebep olan şey ise kullanılan ilaçlar olabilmektedir. Bunu öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.
Eğer kullandığınız bir ilaç yoksa aşırı tükürür salgılanmasının sebebi nörolojik bir rahatsızlığın neticesi de olabilir. Bu durumda bir doktordan destek almak elzemdir.
Uyurken ağızdan su akması yaygın biçimde kıl kurdu denilen iç parazitlerle de alakalı olabilmektedir.
Ağzıdan akan suyun sarı renkte olması, kokulu olması ise mide rahatsızlığı kaynaklı olduğuna işarettir. Reflü ve benzeri hastalıklarda gece uykusunda salya akması yaygın bir şikayet olarak bilinir.
Çocuklarda uyurken ağızdan salya akması da yetişkinler kadar hatta daha da yaygındır. Çocuklar için de yukarıdaki sebepler geçerli olabilir. Fakat çocuklarda sorunun kaynağı sıklıkla yatış pozisyonundan da kaynaklanabilmektedir. Sırt üstü ya da yüz üstü değil de yana doğru yatarken bu durum, kasları henüz yetişkinlerden daha az gelişmiş olan çocuklarda yaygın görülür.
Bu konuda danışacağınız ilk uzman, bir kulak burun boğaz uzmanı ya da dahiliye uzmanı olmalıdır. Kulak burun boğaz doktoru eğer uygun görür ise sizi başka bir bölüme yönlendirecektir.
Bunun dışında rahat ve yüksek bir yastık kullanmak yetişkinlerde uyurken ağızdan su akması sorununa basit bir çözüm olabilir.
Yatış pozisyonunuzda değişiklik yapmak da bu konuda size yardımcı olabilir.
Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla üretilen aparatlar da vardır. Uyurken salya akmasına bitkisel çözüm önerileri de bulunmaktadır.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…