Vazelin, dünya çapında her evde bulunan temel bir cilt bakım ürünüdür. kuru cilt sorunlarından yara iyileşmesine kadar yüzyıllardır kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Ancak vazelinin herkesin bilmesi gereken bazı potansiyel yan etkileri de vardır.
Vazelin (Petroleum Jelly); mumlar ve mineral yağların bir kombinasyonundan elde edilir. Çoklu hidrokarbon, beyaz vaseline veya yumuşak parafin olarak da bilinen vaseline, ağırlıklı olarak kaplama ve yağlama özellikleriyle bilinen yarı katı jöle benzeri bir maddedir.
Cildi koruyucu ve iyileştirici özellikleri nedeniyle çeşitli cilt losyonları, kremleri ve kozmetik ürünlerinde en çok kullanılan bileşenlerden de biridir.
Rafine edilmiş ve rafine edilmemiş arasındaki fark, ürünlerin üretim sürecinden kaynaklanır. Rafine vazelin titiz damıtma işlemlerinin bir sonucudur ve kullanımı güvenlidir. Öte yandan, rafine edilmemiş vazelin, kanserojen olarak listelenen ve farklı kanser türleri ile bağlantılı polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) içerebilir.
Ayrıca araştırmacılar, PAH’ların insanlarda hormonal işlevselliği manipüle eden endokrin bozucular olduğundan şüphelenmektedir. Bu, doğurganlıkla ilgili ve bağışıklık sistemi, böbrekler, kan, dalak, akciğerler, karaciğer, fetüs gelişimi vb. ile ilgili diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.
PAH’ların yanı sıra, işlenmemiş mineral yağlar ve rafine edilmemiş vazelin içindeki petrolatum içeriği insan sağlığına zararlıdır ve kanserojenler altında listelenmiştir. Bu nedenle vazelin asla rafine edilmemiş halde cilt üzerine kullanılmamalıdır.
Düzgün bir şekilde rafine edilmiş vazelin, petrol jölesinden PAH’ların ve diğer kanserojenlerin en ufak izlerini bile ortadan kaldıran arıtma işlemlerini gerektirir.
Vazelini tüm vücudun yanı sıra yüzünde ve dekolte bölgesinde kullanmayı tercih edenler az sayıda değildir. Ancak her cilt tipi için bu uygulama doğru değildir.
Akneye eğilimli, yağlı veya karma bir cilde sahip olduğunuzda vazelini yüzünüzde kullanmaktan kaçınmanız önerir .
Bunun nedeni, vazelinin gözenekleri tıkayabilmesi ve cildinizi ağır ve yağlı bırakabilmesidir.
Ayrıca, ciltte güneş yanıkları için acil tedavi olarak vaseline kullanmak da güvenli değildir, çünkü ısıyı hapsederek semptomları şiddetlendirebilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…