Vazelin

Vazelin Yüze Sürülür mü? Sivilce Yapar mı?

Vazelin, dünya çapında her evde bulunan temel bir cilt bakım ürünüdür. kuru cilt sorunlarından yara iyileşmesine kadar yüzyıllardır kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Ancak vazelinin herkesin bilmesi gereken bazı potansiyel yan etkileri de vardır.

Vazelin (Petroleum Jelly); mumlar ve mineral yağların bir kombinasyonundan elde edilir. Çoklu hidrokarbon, beyaz vaseline veya yumuşak parafin olarak da bilinen vaseline, ağırlıklı olarak kaplama ve yağlama özellikleriyle bilinen yarı katı jöle benzeri bir maddedir.

Cildi koruyucu ve iyileştirici özellikleri nedeniyle çeşitli cilt losyonları, kremleri ve kozmetik ürünlerinde en çok kullanılan bileşenlerden de biridir.

Vaseline Nasıl Kullanılır?

  • Parmaklarınızı kullanarak az miktarda vaseline alın ve temiz ellerinize, bacaklarınıza ve ayaklarınıza ince bir tabaka halinde nazikçe uygulayın.
  • Ayrıca şiddetli kuru lekeleriniz varsa yüzünüze ve boynunuza hafifçe uygulayabilirsiniz.
  • Nemi hapsetmek için hafif nemli cilde vaseline uygulamak daha iyidir.
  • Cildinizde kalın bir tabaka oluşturabileceğinden aşırı miktarda uygulamaktan kaçınmanız önerilir.
  • Cildinizin kuruluğuyla savaşmak için banyodan sonra günde bir kez vaseline uygulayabilirsiniz.
  • Ancak çok nemli ortamlarda bulunuyorsanız cilt için kullanmaktan kaçının.

Rafine Vazelin Rafine Edilmemiş Vazelin Farkı Nedir?

Rafine edilmiş ve rafine edilmemiş arasındaki fark, ürünlerin üretim sürecinden kaynaklanır. Rafine vazelin titiz damıtma işlemlerinin bir sonucudur ve kullanımı güvenlidir. Öte yandan, rafine edilmemiş vazelin, kanserojen olarak listelenen ve farklı kanser türleri ile bağlantılı polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) içerebilir.

Ayrıca araştırmacılar, PAH’ların insanlarda hormonal işlevselliği manipüle eden endokrin bozucular olduğundan şüphelenmektedir. Bu, doğurganlıkla ilgili ve bağışıklık sistemi, böbrekler, kan, dalak, akciğerler, karaciğer, fetüs gelişimi vb. ile ilgili diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.

PAH’ların yanı sıra, işlenmemiş mineral yağlar ve rafine edilmemiş vazelin içindeki petrolatum içeriği insan sağlığına zararlıdır ve kanserojenler altında listelenmiştir. Bu nedenle vazelin asla rafine edilmemiş halde cilt üzerine kullanılmamalıdır.

Düzgün bir şekilde rafine edilmiş vazelin, petrol jölesinden PAH’ların ve diğer kanserojenlerin en ufak izlerini bile ortadan kaldıran arıtma işlemlerini gerektirir.

Vazelin Yüze Sürülür mü? Sivilce Yapar mı?

Vazelini tüm vücudun yanı sıra yüzünde ve dekolte bölgesinde kullanmayı tercih edenler az sayıda değildir. Ancak her cilt tipi için bu uygulama doğru değildir.

Akneye eğilimli, yağlı veya karma bir cilde sahip olduğunuzda vazelini yüzünüzde kullanmaktan kaçınmanız önerir .

Bunun nedeni, vazelinin gözenekleri tıkayabilmesi ve cildinizi ağır ve yağlı bırakabilmesidir.

Ayrıca, ciltte güneş yanıkları için acil tedavi olarak vaseline kullanmak da güvenli değildir, çünkü ısıyı hapsederek semptomları şiddetlendirebilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

4 hafta önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

4 hafta önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce