Velvet tamarind (asam kranji), dialium ya da diğer bir adı ile kadife demirhindi Nijerya’da yaygın yetişen bir meyvedir. Nijerya dışında da Afrika’da çeşitli ülke ve bölgelerde yetişmektedir.
Bu meyve oldukça besleyici, lezzetli ve doğal bir tatlandırıcı görevindedir.
Bu tropikal meyve ağacının nesli ise tükenme riski ile karşı karşıyadır.
Meyve leguminosae ailesine aittir.
Bu ağacın siyah kabuklu meyveleri vardır. Meyvelerin siyah kabukları yenmezsek iç kısmı ise tüketime uygundur. Meyveler ebat olarak üzüm boyutundadır.
Kadife demirhindi olarak anılan meyve; demirhindiye kıyasla daha tatlıdır.
Yapısı ondan daha kurudur ve sert bir kabuk ile toz benzeri bir kıvama sahiptir.
Meyvesi kurutulduğunda basitçe toz haline gelir ve portakal gibi keskin ve belirgin bir tada sahiptir.
Bu küçük meyveler çok yüksek oranda magnezyum içermektedir. Buna ek olarak içeriğinde bulunan kalsiyum miktarı da birçok meyveye kıyasla çok daha yüksektir.
Bu iki mineralin kombinasyonu ise daha da kıymetlidir. Kombinasyon; osteoporoz ve kemik kırıklarının önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
İçeriğindeki yüksek değerdeki A vitamini, C vitamini, demir ve kalsiyum ile bağışıklık sisteminin de güçlenmesini destekleyicidir.
Bitkinin sıklıkla siyah meyve kısımları tüketilse de yaprakları da ilaç yapımında kullanılabilmektedir.
Yapraklar; sıtmaya neden olan plasmodium falciparumun ilerleyişini yavaşlatmakta ya da durdurabilmektedir.
Kadife demirhindi meyvelerinin olgunlaşmış yaprakları ayrıca yaraları iyileştirmek için kullanılır. Cildi genel olarak iyileştirdiği, nem sağladığı düşünülür.
Geleneksel tıpta bitkinin ülser ve hipertansiyon tedavisi içinde kullanıldığı bilgiler arasındadır.
Anti-inflamatuar ve anti-mikrobiyal özelliklere sahip meyve basit biçimde ağzı ve diş sağlığını iyileştirmek için kullanılabilir.
Bitki sıcak ve nemli tropik iklim koşullarına dayanıklıdır.
Çoğunlukla tropik iklim koşullarında kolayca yetişir, tamamen drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyduğu için tercihen yağışlı bölgelerde yetişir.
Ağacın hem iyi hem de fakir toprakta yetişme kabiliyeti vardır.
Kadife Demirhindi ağaçlarının kısmen gölgeli bir yere ihtiyacı vardır.
Ömrü yaklaşık 15 – 17 yıl arasındadır. Ancak Afrika’da 40 yıldır yaşadığı bildirilen birkaç ağaç da bulunmaktadır.
Bitkinin sıra dışı özelliklerinden bir tanesi tarımsal faaliyet kapsamında yetiştirilmesini çok güç olmasıdır. Bilinen neredeye tüm bitkiler yabanidir. Bu nedenle bu özel bitkiye dair bitkinin yayılma süreci, bitkinin ömrü gibi bitkiler net değildir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…