Diyet

Volumetrik Diyet Nedir? Nasıl Uygulanır? (Yiyerek Zayıflama)

Volumetrik diyet ya da hacimsel diyet; daha fazla yemek yemenin sizi daha tok ve hissettireceği fikrine dayanır.

En düşük enerji yoğunluğuna sahip en büyük miktarlarda yiyecekleri ve en yüksek yoğunluğa sahip en küçük miktarlarda yiyecekleri yemeye odaklanır.

 Enerji yoğunluğu, belirli bir gıda ağırlığındaki enerji miktarı (kalori olarak ölçülür) ile ilgilidir.

Bu kilo vermek için işe yarar çünkü çok miktarda yemek yediğinizde, mideniz fiziksel olarak dolar ve daha az kalori tüketmenize rağmen tokluk hormonlarının salınmasını tetikler.

Diyet, belirli yiyecekleri hiçbir şekilde kısıtlamaz. Herhangi bir önemli besin maddesini veya besin grubunu beslenmenizden çıkarmak zorunda olmadığınız için, bu diyet genellikle güvenli kabul edilir.

Volumetrik Diyet için 4 Gıda Kategorisi

Hacimsel diyet, yiyecekleri dört kategoriye ayırır. İlk kategoriden en çok, son kategoriden en az yemek hedeflenir.

Birinci Kategori: Enerji yoğunluğu en düşük olan besinler, içinde en fazla su bulunan yiyeceklerdir. Bir yiyecek ne kadar çok suya sahipse, o kadar çok yiyebilirsiniz. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler arasında nişastalı olmayan sebzeler, meyveler ve et suyu bazlı çorbalar bulunur.

İkinci Kategori: Bu yiyecek kategorisi, birinci kategoriden daha fazla kalori yoğunluğuna sahiptir, ancak aynı zamanda tokluğa yol açan lif de içerir. Hacimsel diyet, bunlardan 1 grup kadar yememenizi tavsiye eder, ancak doğru beslenmenizi sağlamak için öğünlerinizin iyi bir bölümünü oluşturabilirler. Bu gıdalar tam tahılları, baklagilleri, az yağlı süt ürünlerini ve yağsız proteinleri içerir.

Üçüncü Kategori: Yaygın olarak sevilen birçok içerik, ikinci kategoriden daha az yediğiniz ancak yine de ölçülü bir şekilde diyetinize dahil edebileceğiniz üçüncü kategoriye girer. Bunlara tam yağlı süt ürünleri, yüksek yağlı etler ve ekmek dahildir.

Dördüncü Kategori: Bu diyette azar azar yediğiniz yiyeceklerdir: kızarmış yiyecekler, kek ve kurabiye gibi unlu mamüller, alkol ve şeker bu gruptadır. Ayrıca kabuklu yemişler ve tohum gıdalarda bu grupta yer alır.

Ne Sıklıkta Yiyebilirsiniz?

Diyet; ne sıklıkta yediğinize dair önerileriyle, üç tam öğün ve iki ara öğün, artı bazı günler tatlı yemek için günlük önerilerle oldukça cömerttir.

Yiyerek zayıflamanın adı: Volümetrik diyet

  • Yüksek Hacim, Düşük Kalori: Bu diyette, düşük kalorili yiyeceklerin büyük porsiyonları tüketilir. Böylece, daha fazla miktarda yiyecek tüketirken kalori alımını kontrol altında tutabilirsiniz. Örneğin, sebzeler, meyveler ve düşük yağlı proteinler gibi yiyecekler bu diyette ön plandadır.
  • Besin Yoğunluğu: Diyet, yiyeceklerin besin yoğunluğuna odaklanır. Yani, yiyeceklerin vitamin, mineral ve diğer besin maddeleri açısından zengin olması beklenir. Bu şekilde, sağlıklı beslenirken kilo kaybı sağlanır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

17 saat önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

4 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

4 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

5 gün önce
  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

2 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

2 ay önce