Worcestershire sos ya da kısaca Worcester sosu; tarihi 19. yüzyıla dek uzanan İngiliz mutfağının adından en çok söz edilen soslarından bir tanesidir.
Orijinal tarifi hazırlanması çok basit değildir ve içeriğindeki malzemeler bir hayli çeşitlidir. Buna karşın netice elde edeceğiniz koyu renkli sos kesinlikle buna değer!
Sosun tadı neredeyse tüm tatları bir araya getiren türdendir. Umami aromasına sahip sosta hem tatlı, hem ekşi, hem yoğun baharatlı bir tat sizi karşılar.
Her şeyiyle kusursuz bir Worcester hazırlamak isterseniz gerçekten çok çeşitli malzeme ve fazlasıyla sabırlı olmak gerekir. Demirhindi ezmesi, hamsi, pekmez, kuru üzüm, taze zencefil, hatta koyu renkli bira… zorlayıcı bir tarifin bileşenleri arasında yer alır.
Üstelik bu malzemeler ile hazırlanan sosun dinlenmek ve tadını kazanmak için beklemeniz gereken süre 1 ay kadardır. Bu süre içinde sosunuz fermente olacaktır.
Ancak elbette tarifi sadeleştirmek de mümkündür.
Biz sizlerle basit, kısa sürede hazırlayıp hemen tariflerinize dahil edebileceğiniz bir versiyonu bu yazıda paylaşacağız:
Malzemeler
3 yemek kaşığı elma sirkesi – beyaz sirke de tercih edilebilir-
2 yemek kaşığı soya sosu
2 yemek kaşığı temiz su
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay kaşığı hardal tozu
Bir tutam soğan tozu
Bir tutam sarımsak tozu
Bir tutam toz karanfil
Bir tutam toz karabiber
Bir tutam kırmızı toz biber
Bir tutam toz kakule
Bir tutam cassava unu -koyulaştırmak için, isteğe bağlı-
Hazırlanışı
Tüm malzemeleri orta boy bir tencereye aktarın ve karıştırın. Orta ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Sos kaynamaya başlayınca 2 dakika daha pişirin, bu aşamada sosu sürekli karıştırın ve dibini tutmasına engel olur.
Ocağı kapatın ve sosunuzu hava almaz bir kavanoz ya da şişeye aktarın.
Sosu her zaman buzdolabınsa saklayın.
Gelelim en keyifli kısma! Bu leziz mi leziz sosu değerlendirmenin çok çeşitli yolu vardır:
İçeriğindeki sirke ve şeker sayesinde saklama ömrü diğer ev yapımı soslara kıyasla uzundur. Hava almayan bir kavanozda 1 ay süre ile bozulmadan saklanır.
Sos koyu renkli bira ile yapılabilir. Bu durumda elbette sos alkol içerir ve helal niteliğinde değildir. Ancak bira sosun ayrılmaz bir parçası değildir. Birasız olarak hazırlanan hazır worcester sosları bulmak kolaydır. Bu durumda sos helal niteliğindedir.
Özetle bu sos her durumda helaldir ya da helal değildir demek mümkün değildir. Sosun içerik listesi kontrol etmek gereklidir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…