Yabani marul (Lactuca virosa), karahindiba bitkisinin yakın bir akrabasıdır ve ağrı azaltıcı etkileri ile bilinir. Çeşitli coğrafyalara ve iklimlere adapte olabilen bu yabani bitki Asteraceae (Compositae) ailesinin bir parçasıdır. Btikinin etken maddeleri Laktüsin, laktukopikrin’dir. “ACI MARUL” olarak da bilinir.
Sedatif ve analjezik (ağrı giderici) etkileri ve stres ve kronik ağrı yönetimi ile ilgili olasu faydaları birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur.
Yabani marul, merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan iki ana bileşik – laktüsin ve laktukopikrin – içerir. Karahindiba ve hindiba kökleri de bu bileşenler için kaynak olmasına rağmen yabani marul, tüm bitkiler arasında en yüksek laktukopirin konsantrasyonuna sahip olandır.
Yabani marulun ayrıca birçok bakteri, virüs, mantar ve diğer mikroorganizmaları öldürdüğü söylenir.
Yabani Marul Yenir mi? Ne Kadar Kullanılır?
Yabani marulun uygun kullanımı için bir kılavuz yoktur, ancak kapsül formülasyonlarının üreticileri tipik olarak günde 400 ila 500 miligram (mg) önermektedir. Genel bir kural olarak, ürün etiketindeki dozu asla aşmayın.
Tentür preparatları için günde iki veya üç kez 12-24 damla alınması önerilmiştir.
Yabani marulun acı bir tadı vardır ve düşük tüketimde genellikle güvenli kabul edilse de yüksek oranlı tüketimlerde ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu yüksek tesirli bitki genellikle gıda amaçlı değil şifaen kullanımları ile bilinir.
Yaygın yan etkiler şunları içerir ancak bunlarla sınırlı değildir:
Ciddi Yan Etkiler
Bu yan etkiler, yabani marul alırken herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Bu semptomları yaşarsanız, yabani marulu kullanmayı bırakın ve aşağıdakiler için derhal tıbbi yardım alın:
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…