Beslenme

Yayık Altı Suyu Nasıl Yapılır? Yayık Altı Suyu Tozu

Yayık altı suyu; yoğurt, ayran, peynir gibi süt ürünleri üretimi sırasında ortaya çıkan sıvıdır. Bu sıvı, süzme işlemi sırasında peynirin kıvamını alması için sütten ayrılan kısmın sıvı halidir. Yoğurdun da süzülmesi sırasında oluşan sıvıya yayıkaltı suyu denir. Süt ürünlerinin yapımı sırasında ortaya çıkan bu sıvı, besleyici özellikleri nedeniyle geleneksel Türk mutfağında çorba, pilav ve soslar gibi yemeklerde kullanılır.

Besin Değerleri

Sütün yapımı sırasında oluşan bir yan üründür ve sütün protein, mineral ve vitamin açısından zengin olan kısmıdır. Aşağıdaki besin öğelerini içerir:

  • Protein: yaklaşık olarak 1 çay bardağı başına 1-2 gram protein içerir.
  • Kalsiyum: Sütün zengin olduğu kalsiyum, yayıkaltı suyunda da bol miktarda bulunur. Yaklaşık olarak 1 çay bardağı başına 150-200 mg kalsiyum içerir.
  • Potasyum: ayrıca potasyum açısından zengindir ve 1 çay bardağı başına 150-200 mg potasyum içerir.
  • Magnezyum: Yaklaşık olarak 1 çay bardağı yayıkaltı suyu, günlük magnezyum ihtiyacının %5-10’unu karşılayabilir.
  • Fosfor: fosfor açısından da zengin bir kaynaktır ve 1 çay bardağı başına 50-60 mg fosfor içerir.
  • Riboflavin: Süt ve süt ürünleri, riboflavin açısından zengin kaynaklardır ve yayıkaltı suyu da yaklaşık olarak 1 çay bardağı başına 0.1-0.2 mg riboflavin içerir.

Yayık Altı Suyu Tozu

Yayık altı suyu tozu, süt ürünleri endüstrisinde sütün yağının ayrılması sırasında ortaya çıkan bir yan üründür. Bu işlem sırasında süt önce pastörize edilir, sonra bozulmaması için soğutulur. Daha sonra krem ve yağ sütten ayrılır ve kalan sıvıya yayık altı suyu denir. Yayık altı suyu daha sonra kurutularak toz haline getirilir ve gıda endüstrisinde kullanılır. Yayıkaltı suyu tozu, proteini yüksek, laktoz ve yağ oranı düşük bir üründür ve birçok farklı yiyecekte kullanılabilir. Özellikle unlu mamullerde, hazır tatlılarda, cipslerde, sosislerde, çikolatalarda ve peynirlerde sıklıkla kullanılır.

Yayık Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Seçtiğiniz süt ile sirke veya limon suyunu birleştirmeniz yeterlidir.  Temel oran, 1 yemek kaşığı sirkeye 1 bardak süttür.

  1. Sirke veya limon suyunu bir sıvı ölçüm kabına ölçün.
  2. Ölçüm kabını 1 bardak işaretine kadar sütle doldurun. Karıştırın ve karışımın en az 5 ila 10 dakika dinlenmesini sağlayın. Sütte hafif bir ayrışma (kesme) göreceksiniz.

Not: Ev yapımı yayıkaltı suyu, işlem görmüş yayık altı suyu tozundan daha kısa bir raf ömrüne sahiptir. Bu nedenle, taze yapmanız ve mutlaka buzdolabında saklamanız önerilir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

9 saat önce
  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

1 gün önce
  • Beslenme

Sahte Zeytinyağı İçinde Ne Var?

Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…

2 gün önce
  • Sağlık

Ruj Sağlığa Zararlı mı?

Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…

5 gün önce
  • Sağlık

Lip Balm Bağımlılık Yapar mı?

Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…

5 gün önce
  • Sağlık

Brassaiopsis Glomerulata Nedir? Faydaları

Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…

7 gün önce