Yemekten önce çay içmek sağlıklı mı? Yemekten hemen sonra çay içmek sağlıksız mı? Boş mide ile bitki çayı içilir mi? Bitki çayı içmek için en ideal zaman nedir? Haydi gelin tüm bu soruların cevaplarına bir göz atalım!
Çay içmek, çay severler için günün her saatinde ayrı bir keyiftir. Doğru miktarda ve doğru zamanda içilen çay sağlığımıza olumlu katkı sağlar. Ancak aşırıya kaçmak ya da zamanlamada hatalar yapmak işi tam tersine çevirebilir.
Aç karnına içilen çay -ister bitki çayı olsun, isterse siyah çay- iştahı azaltır. İlk etapta bazılarımız için bu olumlu bir durum gibi algılansa da bir alışkanlık halini aldığında çeşitli olumsuz etkileri de beraberinde getirecektir.
Yemekten önce içeceğiniz 2-3 bardak çay mideyi fazlasıyla rahatsız edebilir, mide bulantısına sebep olabilir.
Dahası bir süre sonra kronik gastrite yol açan gastrik mukozal hasara neden olabilir.
Yemekten önce içilen çay ayrıca vücutta protein emilimini de engelleyecektir.
Eğer çok fazla çay içen biri değilseniz aç karnına içeceğiniz çay, “çay sarhoşluğuna” neden olabilir. Çay sarhoşluğunun belirtileri; kalp çarpıntısı, baş dönmesi, mide bulantısı, güçsüzlük hissi olarak sıralanabilir.
Yemekten hemen sonra, tok bir mide ile çay içmek de benzer olumsuz etkilere sahiptir.
Yemeğin üstüne hemen içilen bir bardak çay, protein ve demir emilimini olumsuz etkileyecektir.
Çaydaki tanik asit isimli madde besinlerdeki protein ve demire bağlanarak emilimi azaltacaktır.
Protein ve demir emiliminin olumsuz etkilenmemesi için yemekten sonra çay içmek için en az yarım saat beklenmelidir.
Her ilaç ve vitamin için geçerli olmasa da bazı bileşenleri içeren ilaçlar çay ile birlikte alındığında emilimleri olumsuz etkilenebilir.
Örneğin kalsiyum, demir, alüminyum, kobalt içerenler ve yatıştırıcı nitelikteki ilaçlar…çay ile birlikte alınması önerilmeyenlerdir.
Balık yedikten sonra çay içilebilir. Hatta yapılan bir araştırma, balık yerken yanında birkaç yudum çay ya da sade kahve içmenin balıktaki zararlı civa emilimini azaltıcı etki yapabileceğini ortaya koymuştur!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…