Yılan burçağı; yılan bıçağı, yılan yastığı, gavur pancarı, tırşık, yılan zambağı, ejderha zambağı gibi çok çeşitli isimlerle anılan gizemli bir bitkidir. Kesinlikle kontrolsüz biçimde kullanılmaması gereken, çoğu zaman zehirli olabilecek bitkiler arasındadır.
Özellikle ısıya maruz bırakılmadan çiğ halde tüketimi çok ciddi yan etkilere hatta ölüme neden olabilen bir bitkidir.
Bitkinin çiğ halde iken BELİRGİN VE KENDİNE HAS BİR KOKUSU vardır. Bu koku hayvanların da bitkiyi tüketmesine engel olur. Nadiren de olsa otçul hayvanlar tarafından tüketilebilen yılan bıçağı bu hayvanlarda da yan etkilere neden olmaktadır.
Koku kökler kurutulduğunda azalır ancak tamamen ortadan kalkmaz. Ancak bitkinin bu kendine has kokusu aynı zamanda ürünün orijininalliğine de işaret eder.
Bitkinin kök kısımları özellikle çiğ halde iken temas edildiğinde ciltte tahrişe ve kaşıntıya neden olabilir. Bu kökler kuruduğunda da kısmen devam eder. Ancak gavur pancarının kökleri ısıya maruz bırakıldığında yani kavrulduğunda ortadan kalkar.
Dışı koyu renkli, iç kısmı ise beyaz olarak hasat edilen yumrular genellikle kurutulup ardından öğütülerek kullanılır. Elde edilen toz kırık beyaz bir renkte olmalıdır. Ve kökler belirgin kokularını tamamen yitirmemiş olmalıdır.
Şimdi Satın AlBitkinin dahili olarak kullanılabilmesi için uzman ellerde çeşitli işlemlere tabii tutulması gerekir. Bitki fermente edilmeli ya da ısıya maruz bırakılmalıdır. Dahili kullanımın uzman gözetiminde olması önemlidir.
Laitince ismi: dracunculus vulgaris
Btikinin yer üstünde kalan kısımlarının neredeyse tamamı çiğ halde iken zehirlidir. Özellikle bu kısımların bilinçsiz biçimde dahili olarak kullanımı kesinlikle önerilmez. Merhem vb. formlarda harici olarak kullanımı ise güvenli kabul edilir.
Bu merhem mantar önleyicidir ve sedef hastalığı için çok etkili bir çözüm olabileceği düşünülmektedir.. Ayrıca dışarıdan uygulandığında soğuk algınlığı şikayetlerini de hafifletici olabilir.
Mide ve bağırsak şikayetleri için geçmişte kullanıldığına dair çeşitli bilgiler vardır.
Sedef hastalığı için harici olarak kullanılan yılan burçağı, öğütülüp/dövülüp kaliteli ve nitelikli bir yağda pişirildikten sonra şikayetli bölgelere uygulanır.
Sedef için bitkinin özellikle beyaz renkli kök kısımlarının kullanımı gerekir. Bu kök kısımları bitkinin en kıymetli kısımları olarak kabul edilir. Köklerin hasadı oldukça zahmetlidir ve yılın yalnızca belirli zamanlarından gerçekleştirilir.
Şimdi Satın AlBitki özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde kendiliğinden yetişmektedir. Buna ek olarak ülkemizin iç kısımlarında da gözlemlenmiştir.
Çok çeşitli iklimlere adapte olabilen bu bitki, tohumdan da yetiştirilebilir. Ancak genellikle bitki doğal biçimde kendiliğinden yetişir. Gölgelik kaya dipleri bitkinin en yaygın yetiştiği yerlerdir.
Yaz aylarında gösterişli iri çiçekler açan bitkinin ilkbahar ve sonbahar aylarında ise hasadı gerçekleştirilir. Bitkini çiçekleri gerçekten çok güzel ve büyüleyicidir. Bu özelliği sebebi ile bitkinin süs bitkisi olarak da yetiştirildiği bilinir.
Şimdi Satın AlBilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…