Yoğurt otu, açık arazilerde ve bahçelerde kendiliğinden yetişen yabani bir tür bitkidir.
Yapışkan otu, sünnetlikotu, kazotu ve çoban süzesi olarak da anılır.
Bu kır bitkisi yenilebilir otlar arasındadır. Dahası harici olarak cilt üzerinde de kullanılır. Sarı çiçekli ve beyaz çiçekli olmak üzere iki türü vardır. Beyaz çiçekli yoğurt otu daha yaygın ve erkencidir. Sarı çiçekli türü ise yüksek rakımlı yerlerde yetişir. Daha nadirdir.
Beyaz çiçekli yağışkan otu, bahar aylarında doğada görülmeye başlar. Yaz ayları ve sıcaklar ile sezonu sona erer. Yazın başında ise sarı çiçekli tür mevsimi ve hasadı başlar. Sarı tür daha nadir ve kıymetli olduğundan “hakiki yoğurt otu” olarak da anılır.
Her iki tür de benzer etkilere sahiptir ve benzer biçimde kullanılır.
Yoğurt otunun yetiştiği yerler çok çeşitlilik gösterir. Çok çeşitli iklimlere kolayca adapte olur. Neredeyse her il ve bölgemizde beyaz yoğurt otuna rastlamak mümkündür. Sarı olan tür ise yalnızca yüksek rakımlı bölgelerde görülür.
Beyaz tür diğer yabani otlara kıyasla boyu çok fazla uzayabilen bir türdür. Üzerindeki ince tüyler ile diğer bitkilere yapışır. Bu özelliği ile yapışkan otu olarak da anılır.
Adını bilmeseniz de kırlık bir arazide gezinirken eteğinize ya da pantalonunuza yapışan bitki muhtemelen yoğurt otudur:)
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ağır bir hastalığın ardından toparlanmak amaçlı kullanıldığı bilinir.
İdrar söktürücüdür. Böbrek taşı ve kumu gibi şikayetlerde; idrar yolu sorunlarında kullanımı vardır.
İltihap önleyicidir.
Karaciğer ve lenf temizleyicidir.
Eşsiz bir ödem ve toksik atıcıdır.
Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Sedef, seboreik dermatit ve egzama gibi cilt sorunlarından kurtulmada oldukça etkidir.
Şimdi Satın AlGuatr hastalıklarında haşimatoda da destek tedavi ürünü olarak kullanılır.
Bunlara ek olarak lenf düğümü, fibrokistik meme iltihabı ve bademcik iltihapları gibi çok çeşitli hastalık için kullanıldığı bilinmektedir.
Bitkiyi ilkbahar aylarından itibaren, sonbaharın sonuna dek hasat etmek mümkündür. Bunun dışındaki zamanlarda da kuru halde kullanılabilmektedir.
Şimdi Satın AlBitkinin yaprakları, tohumları hatta çiçekleri de kullanılır.
Tohumlar kahve gibi demlenerek tüketilebilir.
Baş kısımları, yani taze sürgünler ve yapraklar demlenerek tüketilebilir.
Şimdi Satın AlDemlendikten sonra soğutularak tonik gibi cilt uygulamasında da kullanılabilir. Bu doğal toniğin kırışıklık açıcı etkisi vardır. Ayrıca hemoroid için de kullanıldığı bilinir.
Demlenip soğutularak hazırlanan yağışkan otu gargara olarak da kullanılabilir. Bu hali ile guatra bağlı ağrıları da hafifletici etkisi olabilmektedir.
Taze yapışkan otu bitkisi ile soğuk demleme yapmak da mümkündür. Bunun için 1 tutam taze ya da kurutulmuş ot bir kavanoza alınır ve üzerine 1 su bardağı su eklenir. Kavanoz kapatılır ve gece boyu buzdolabında saklanır. Ertesi gün sürülerek suyu aç karnına tüketilir.
Web sitemizden mevsime bağlı olarak taze ya da kuru biçimde demetlenmiş yoğurt otu temin edebilirsiniz.
Bahar ve yaz ayları boyunca taze olarak gönderim yapılır. Bitki siparişiniz üzerine toplanır ve kargolanır.
Şimdi Satın Al
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Sultan Çayı, mentollü ferahlatıcı çay karışımı olarak bilinen, geleneksel içerikleri ile hem ferahlatıcı hem de…
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…