Yuvarlama; yuvalama ya da sıkma Ege mutfağına has leziz mi leziz etli bir tariftir.
Bu yöresel tat en sık biçimde Aydın mutfağında kendine yer bulur. Bu nedenle “Aydın mantısı” olarak da anılır. Ancak Aydın dışında da Ege illerimizde yapılan bir tariftir.
Hazırlaması biraz zahmetli, maharet ve sabır isteyen bu lezzetli tarif özellikle düğünlerde, davetlerde ve diğer özel günlerde el birliği ile hazırlanır.
Sıklıkla kazanlarla bol bol hazırlanan yuvarlama, misafirlere ikram edilir. Su ile kıvamı açılmış kese yoğurdu -süzme yoğurt- ile servis edilir. Yoğurdun üzerine kızdırılmış halis tereyağı ve toz biber ilavesi yapılır.
Aydın yuvarlaması için coğrafi tescil çalışmaları hali hazırda devam etmektedir.
Esasen bu yemeğin yapımında kullanılan malzeme sayısı azdır. Ancak dikkat edilmesi gereken birkaç önemli püf noktası vardır. Bunun dışında da biraz el mahareti gerektirir:)
Yuvarlama hazırlarken dana eti tercih edilir. Hazırlanan sıkmaları kızartmak için ise zeytinyağı kullanılır.
Sıkmalar yağda kızartıldıktan sonra haşlanır. İlk etapta kızartılan sıkmalar çıtır çıtır bir kıvamdadır. İsteğe göre bu çıtırlar sade biçimde yenebilir.
Fırınlanan sıkmalar daha sonra sulu yemek haline getirilmek üzere buzluğa da atılabilir. Buzlukta oldukça uzun ömürlüdür.
Aydın yuvarlaması lezzet ve tarif açısından Milas ekşili köftesini andırır. Ancak yuvarlamanın un oranı ekşili köfteye kıyasla daha fazladır. Ve hazırlanan taneler ekşili köfteye göre çok daha küçük ebatlıdır. Her iki tarifte nohut ile pişirilir.
Hamuru için
Yarım kg az yağlı dana kıyma
1 orta boy soğan
1 su bardağından biraz az un
1 yumurta
Tuz
Karabiber
Kızartmak için
Zeytinyağı
Haşlamak için
Tuz
Karabiber
Kırmızı toz biber
1 avuç kadar önceden haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı biber ve domates salçası karışımı
2 su bardağı içme suyu
Hazırlanışı
Kıymayı geniş bir kaba aktarın. Üzerine soğanı rendeleyin. Yumurtayı kırın. Tuzu, karabiberi ekleyin. Unu azar azar ekleyerek hamurunuzu yoğurun.
Ele yapışmayan yumuşak bir kıvam elde edildiğinde hamurdan küçük parçalar alarak avuç ortasında yuvarlayın.
Tüm harç yuvarlandıktan sonra derin bir tencerede zeytinyağında kızartın.
Başka bir tencerede nohut, tereyağı, tuz, karabiber, toz biber ve salça bir araya getirilir. Malzemeler biraz kızdıktan sonra suyu eklenir. Son olarak sıkmalar da tencereye eklenerek 20 dakika kadar kadar kontrollü biçimde pişirilir.
Hazır olan sıkmalar üzerine su ile biraz açılmış kese yoğurdu ve tereyağında kızdırılmış toz biber ile servis edilir.
Afiyet Olsun.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…
Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…
Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…
Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…
Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…