Zahter turşusu ya da salamurası taze zahter mevsiminde evinizde basitçe hazırlayabileceğiniz leziz ve sağlıklı tariflerdir.
Mis kokulu sivri kekikler ile zeytinyağını buluşturan salamura, aslında taze kekikleri uzun süre saklamanın da bir yöntemidir. Zahter salamura hem kahvaltılarda servis edilir hem de bir meze olarak öğle ve akşam yemeklerinde masalarınıza renk katar.
Salamura bol zeytinyağı ile hazırlanırken zahter kekik turşusu klasik turşular gibi temiz su ile hazırlanmaktadır.
Zahter, kekik ile aynı familyadandır. Kokusu ve görüntüsü ile bahçe kekiğinden kolayca ayrılır. Sivri kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinir. Dağlık arazilerden ilkbahar ve yaz başında toplanır. Hasat zamanı bölgeye göre değişiklik gösterebilir.
Malzemeler
Hazırlanışı
Kavanozu turşu için uygun hale getirmek ile işe başlayalım. Cam kavanozu ve kapağını sıcak su ile güzelce yıkayıp kurumaya bırakalım.
O esnada taze kekiklerimizi de güzelce yıkayıp temizleyelim. Kötü, kararan kısımlar varsa ayıklayalım. Kaba saplarını ayıklayalım.
Kekikleri de suyunu bırakmak üzere bir süre dinlendirelim.
Kekikler kuruyunca zahterleri limon suyu, pul biber ve tuz ile biraz ovalayıp kavanoza aktaralım.
Kavanozun kenarlarına sarımsak ve limon dilimlerini yerleştirip tüm malzemeleri altta bırakacak biçimde kavanozu zeytinyağı ile dolduralım.
Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabına uzun süreli bir dinlenme için kaldıralım.
Genellikle 15 günlük bir dinlenme yeterli gelir. Daha diri bir tat için bir hafta, daha yumuşak kekikler için 1 aya dek bekletme yapılabilir.
Afiyet Olsun!
Turşu içinde salamuraya benzer adımlar izlenir ancak zeytinyağı yerine su kullanılır. Suyun klorsuz temiz içme suyu olması turşunun erimemesi için önemlidir.
Tarif tamamen aynı kalacak biçimde zeytinyağı su ile değiştiril isteğe göre limon suyu da tariften çıkarılabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…