Zerdeçal & Karabiber

Zerdeçal ve Karabiber Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Zerdeçal ve karabiber yemeklere hem lezzet ve aroma hem de renk vermek için kullanılan lezzetli baharatlardır.

Ancak sağlık üzerindeki faydaları mesele olduğunda zerdeçal ve karabiber ikilisinin marifetleri lezzet vermenin çok ötesindedir.

Zerdeçalın sağlık faydaları bilim insanlarınca da desteklenir.

Toz Zerdeçal

İçerdiği kurkumin isimli madde romatoid artrit, kardiyovasküler hastalıklar ve bunama gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde destek ürün olarak uzmanlarca kullanılır.

Peki zerdeçal çok faydalı ise neden onu tek başına kullanmaya devam etmiyoruz? Neden karabiber ile bir arada kullanmamız konusunda uzmanlar bu kadar ısrarcı?

Kurkumin, zerdeçalda bulunan ana bileşendir ve sağlık üzerindeki sayısız faydanın da sebebidir.

Fakat kurkumin tek başına ve doğru unsurlar sağlanmadığında vücut tarafından emilemez. Bu da şu anlama gelir ki zerdaçalın tüm faydası zerdeçalda kalır ve bizim vücudumuza taşınamaz.

Kök Zerdeçal

İşte bu durumda karabiber devreye girer:

Kara biber ve zerdeçal birleştiğinde kurkumin emilimini şaşırtıcı bir şekilde %2000’e kadar artar. Bunu sağlayan da karabiberin içerdiği piperin isimli ana bileşendir!

Piperinin kurkumin emilimini arttırmayı nasıl başardığını açıklamaya yönelik 2 farklı teori vardır:

  • İlk teoriye göre piperin, kurkuminin karaciğer tarafından parçalanmasını yavaşlatarak kan seviyelerini arttırıcı bir etki yapar.
  • İkincisi piperin, kurkuminin bağırsak duvarından kan dolaşımına geçmesini kolaylaştıcı etki yapar.

Sonuç olarak muhtemelen bu teorilerin bir kombinasyonu neticesinde, zerdeçalın sağlık üzerindeki etkileri artar ve zerdeçalın vücutta yüksek oranda emilimi sağlanmış olur.

Peki karabiber ve zerdeçal birleşince ne gibi faydalar ortaya çıkar?

Zerdeçal Karabiber Faydaları Neler?

Toz Karabiber

Curcumin ve piperin midedeki sindirim enzimlerinin aktivitesini artırarak vücudun yiyecekleri daha hızlı ve kolay bir şekilde sindirmesine yardımcı olur.

Karışım doğal bir ağrı kesici etkiye sahiptir. Her iki baharatın da anti inflamatuar özelliği, vücuttaki ağrı reseptörlerini duyarsızlaştırmaya yardımcı olur. Bu da ağrı hissini azaltır. Kas ve iskelet yaralanmalarını hafifletmek için kullanıldığında da etkilidir.

Çalışmalar, karabiber ve zerdeçal birlikteliğinin prostat ve pankreas gibi kanser türlerine karşı koruyucu etkileri olabileceğini de ortaya koymaktadır. Karışımın hastalığın hızını yavaşlatmada da etkili olup olamayacağına yönelik çalışmalar ise sürmektedir.

Zerdeçal Karabiber Oranı Ne olmalı?

İdeal biçimde bu oran en az 20’de 1 olarak kabul edilir. Örneğin 1 çay kaşığı zerdeçal için bir çay kaşığının sadece 20’de 1’i kadar karabiber kullanmak  yeterli olur.

Karabiber miktarının arttırılmasında bir sakınca yoktur.

Tane Karabiber

Zerdeçal Karabiber Nasıl Tüketilir?

En yüksek verim için karabiber – zerdeçal ikilisinin bol yağlı yemekler ile ya da doğrudan yağ ile tüketilmesi önerilmektedir. Bir diğer önemli nokta da karışımın emilim artışı için ısıya maruz bırakılmasıdır. Yani karışım sıcak yemekler içinde tüketilmelidir.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

 

 

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce