Zeytin Yaprağı Özü Faydaları Neler?
Zeytin ağacının (olea europaea) minik meyveleri olan zeytinin ve meyvelerin sıkılması ile elde edilen zeytinyağının sağlığa faydalarından hepimiz haberdarız.
Peki ya zeytin yaprağının faydalarından haberdar mıyız?
Zeytin yaprakları ve bu yapraklardan elde edilen öz ya da ekstrat, çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilen bir polifenol olan oleuropein adı verilen benzersiz ve biyolojik olarak aktif bir moleküle sahiptir.
Organik Bebek ZeytinyağıOleuropein’in zeytin ve zeytinyağında da bulunduğu yıllardan beri bilinmektedir. Ancak yaprakların da benzer biçimde oleuropeine sahip olması yeni bir bilgidir.
Zeytin yaprağının barındırdığı sağlık faydalarına geçmeden önce oleuropein isimli çok kıymetli bileşenden söz edelim.
Zeytin yaprağı sağlığa olumlu etkileri baştan ayağa dek uzanan geniş bir yelpazededir:
Zeytin yaprakları kan basıncını düşürür. Buna ek olarak düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol ve trigliseritlerde bir düşüşe neden olur.
Tip 2 diyabetle ilgili hayvan çalışmaları, zeytin yaprağı alımına bağlı;
hiperglisemide azalma,
hiperinsülinemide azalma,
kan şekeri ve plazma malondialdehit gibi oksidatif stres düzeylerinde azalma ile sonuçlanmıştır.
Yapraklarıdaki oleuropein vücudun sinir sistemine zarar gelmesini önlemeye yardımcı olur. Sinir sistemi hastalığı olan Parkinson ile ilişkili dopamin nöronlarının kaybına karşı savaşabileceğini gösteren bulgular vardır.
Zeytin yaprağı özü üzerine yapılan az sayıda çalışma bu özün kanserli hücre büyümesini durdurabileceğini bildirmiştir. Ancak bu konudaki çalışmalar henüz yeterli seviyede değildir.
Zeytin yaprağı ekstraktının yüksek yağ alımı ile ilişkili obeziteyi önleme yeteneğine sahip olduğunu gösteren çalışmalar da mevcuttur.
Zeytin yaprağı çayı diğer bitki çayları gibi kolayca hazırlanabilir.
1 tatlı kaşığı kuru zeytin yaprağı için, 1 fincan temiz ve kaynama noktasına ulaşmamış suda yaklaşık 10 dakika demleme yapılmalıdır.
Demleme sonunda yapraklar bir süzgeçle süzülür. Tatlandırmak için bal da eklenebilir.
Afiyet Olsun.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…