Zeytinyağlı kudret narı; zeytinyağı ve mevsiminde taze kudret narının buluşturulması ile hazırlanan bir karışımdır.
Bu karışım genellikle kür olarak belirli bir süre aralığında kullanılan bir karışımdır.
Ülser, gastrit gibi mide rahatsızlıkları; diyabet, kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim şikayetleri zeytinyağlı kudret narı kürünün en yaygın kullanıldığı durumlardır.
Mide ve bağırsaklarda zararlı bakterilerin üremesini engelleyici etkisi vardır.
Ülser, gastrit ve reflü gibi mide sorunlarının çözümünde destekleyicidir.
Kabızlık ve hazımsızlık üzerinde olumlu etkisi vardır.
Kan şekeri ve kötü kolestrolü düşürücüdür.
Bağışıklık kuvvetlendiricidir ve vücuttaki toksik maddeleri temizleyici özelliktedir.
Afrodizyak etkisi vardır. Dahası cinsel gücü arttırıcıdır.
Kanser savaşçıcı bitkiler arasındadır.
Potasyum, kalsiyum, çinko, magnezyum, fosfor ve demir gibi mineraller ve antioksidanlarca zengindir.
Karışım taze kudret narı meyvelerinden hazırlandığı için mevsimini beklemek elzemdir. Kudret narı sezonu yaz sonu başlar ve ekim ayı ortalarına dek sürer.
Hazırlanışı
Mevsiminde meyveleri cam kavanoza yerleştirildikten sonra kavanoz tüm narların üzerine geçecek kadar soğuk sıkım zeytinyağı ile doldurun.
Meyveleri elinizle parçalayın ve en önemlisi bu işlem için metal malzeme kullanmayın.
Hiçbir meyvenin zeytinyağının dışında kalmaması önemlidir. Aksi halde küflenme sorunu ortaya çıkar.
Bir diğer önemli nokta meyvenin çekirdekleri yani tohumlarıdır. Bu kırmızı renkli tohumlar gıda tüketimine uygun değildir. Kür hazırlanırken kullanılmaması gerekir ve yenmemelidir.
Zeytinyağı ve narlar serin ve güneş almaz bir yerde en az 20 gün kadar beklemelidir. Ancak en yüksek verim için elbette 20 gün oldukça kısa bir süredir. İdeal olarak zeytinyağlı kudret narı kürünün 3 ila 6 ay arasında dinlendirilmesi önerilir. Bu süre 1 yıla dek çıkabilir. Ancak 1 yıldan daha uzun süre ile bekletme de önerilmez.
Zaman zaman dinlenen kür kavanozları çalkalanırsa iyi olur. Zeytinyağı içindeki narların 20 günlük sürenin sonunda erimeye başladığı ve zeytinyağı içinde dağıldığı, yağla bütünleştici kolayca görülür. Karışım bulanık bir hal alır ki bu tamamen normal ve istenen bir durumdur.
Ayrıca tarif zeytinyağı yerine ham bal ile de hazırlanarak tüketime uygundur. Ve bal ile hazırlanan karışım kudret narı macunudur. Zeytinyağlı kürden farklı olarak kudret narı macunu, daha yoğun kıvamlı ve şekerlidir.
Karışımı mutlaka ağzı kapalı biçimde serin ve güneş almayan bir yerde saklayın. Özellikle çok sıcak havalarda buzdolabında saklama en iyi yöntemdir.
Saklama koşullarına bağlı olarak ağzı açıldıktan sonra 6 ay ile 1 yıl kadar dayanır.
Dikkat!
Kavanozda küf gözlenir ise karışım tüketilmemeli, doğrudan çöpe atılmalıdır.
Eğer kür olarak hazırlandıysa günlük olarak 1 tatlı kaşığı kadar tüketime uygundur. Karışımın tadı maalesef lezzetli değildir. Ancak ürün zaten lezzeti için değil sağlık faydaları için tercih edilen doğal bir karışımdır.
Eğer kür olarak değil meyve olarak yenecekse salatalarda ya da püre yapılıp bal ile tatlandırıldıktan sonra tüketime uygundur. Fakat acı tadı sebebiyle sade ve çiğ biçimde tüketimi yaygın değildir.
Kudret narı mide için en sık biçimde 40 günlük kür uygulamasıyla tüketilen bir meyvedir.
Kür aç karna tületildiğinde daha etkilidir. Özellikle aç karna sabahları henüz hiçbir şey yiyip içmemişken tüketimde en yüksek verimi sağlar.
Yaz ortasından itibaren pazarlarda satılmaya başlanan bu özel meyvenin hasadı ekim ortasına dek sürer.
Ekim için don riski olmayan zamanlar idealdir. Bahar ayları nisan ve mayıs zamanları kudret narı ekimi için uygundur.
Çekirdekler tüketime uygun değildir. Dahası zehirleyicidir.
Aşırı tüketimde ishal yapıcıdır. Ve aşırı tüketime bağlı şekilde baş ağrısı ve kusma ile sonuçlanan durumlar vardır.
Hamile ve emziren kadınların kullanımına uygun değildir.
Ayrıca bu kür ilaç değildir. Kullanmaya başlamadan önce olası yan etkileri ve ilaç etkileşimleri sebebiyle mutlaka dokturunuza danışınız.
Cilt bakımı içinde kullanılabilen kürün yaraları hızlı iyileştirici etkisi vardır. Özellikle geçmeyen yara izlerinde ve egzamalı cilt çok güzel sonuçlar verir. Fakat enfeksiyon riskine karşı açık yani henüz kabuk bağlamamış yaralara sürmeyiniz.
1 adet taze meyveyi güzelce ezin. Bu işlem için mutfak robotu kullanabilirsiniz. Daha sonra ezdiğiniz narların üzerine 1 tatlı kaşığı kadar hindistan cevizi yağı katın ve güzelce karıştırın.
Bu karışımız tüm yüze ve dekolte bölgesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve ardından ılık su ile durulayın.
Maske özellikle cilt nemlendirmek konusunda eşisiz bir etkiye sahiptir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…