Airfryer akrilamid riski taşıyor mu?
Airfryer kullanarak pişirilen gıdalar akrilamid oluşumu riski taşırlar. Akrilamid, yüksek sıcaklıkta pişirilen gıdalarda, özellikle de patates, mısır, tahıl ve kahve gibi gıdalarda oluşabilen bir kimyasaldır. Air fryer, yiyecekleri yüksek sıcaklıkta pişirmek için sıcak hava kullanır ve bu nedenle akrilamid oluşumu riski taşır.
Bununla birlikte, akrilamid riskini azaltmak için bazı adımlar alınabilir. Örneğin, patatesleri biraz ıslatıp kurulamak, dilimleri daha ince kesmek ve pişirme süresini kısaltmak gibi yöntemler akrilamid oluşumunu azaltabilir.
Ayrıca, patates yerine havuç, kabak veya pancar gibi diğer sebzeleri kullanarak da akrilamid oluşumu riskini azaltabilirsiniz.
Akrilamid, gıdaların yüksek sıcaklıklarda kızartılması, kavrulması veya pişirilmesi sırasında doğal olarak oluşan bir kimyasal bileşiktir.
Patates cipsi, kızarmış patates, kurabiye, ekmek, kahve gibi birçok gıdada akrilamid bulunur. Akrilamid, uzun süreli ve yüksek dozda maruz kalmalar sonucu kanser yapıcı etkisi olduğu düşünülen bir maddedir.
Ancak bu risk, günlük yaşamda normal tüketimde çok düşük seviyelerde olduğu için endişe edilecek kadar yüksek olmayabilir.
Airfryer, yiyecekleri kızartmak, kavurmak veya pişirmek için sıcak hava kullanır. Bu nedenle, air fryer kullanarak pişirilen gıdalarda akrilamid oluşumu riski taşınır.
Ancak, air fryer’da pişirme yapmanın diğer pişirme yöntemlerine göre akrilamid oluşumu riskini azalttığına dair bazı çalışmalar da vardır.
Örneğin, patates kızartması yapmak için air fryer kullanarak pişirirseniz, geleneksel yöntemlere göre daha az akrilamid oluşumu bekleyebilirsiniz.
Akrilamidin, hayvan çalışmalarında kansere neden olduğu gösterilmiştir. Ancak insanlarda akrilamidin kansere neden olup olmadığı tam olarak anlaşılamamıştır.
Ulusal Toksikoloji Programı (NTP) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) gibi bazı sağlık kuruluşları, akrilamidin olası insan kanserojeni olduğunu belirtmektedirler. Ancak, Amerikan Kanser Derneği gibi diğer sağlık kuruluşları, akrilamidin insan kanserine neden olup olmadığı konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmektedirler.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…