Amigdalin

Amigdalin Nedir? Amigdalin ve Laetrile Aynı mı?

Amigdalin; B17 vitamini ya da laetrile olarak da adlandırılır. Esasen amigdalin bileşenin doğal formu iken laetrile bir ilaçtır.

Amigdalin; birçok meyvenin, çiğ yemişlerin, fasülyelerin ve diğer bitkisel gıdaların tohumlarında veya çekirdeklerinde doğal olarak bulunan bir bileşiktir.

Doğal olarak saflaştırılmış amigdalin içeren gıdalar şu şekildedir:

Kuruyemişler: Acı badem, badem ve macadamia fındığı gibi.

Sebzeler: Havuç, kereviz, fasülye filizi, maş fasülyesi, lima fasülyesi gibi.

Tohumlar: Darı, keten tohumu ve karabuğday gibi.

Meyve çekirdekleri: Elma, erik, kayısı, kiraz ve armut gibi.

Laetrile kanser için tartışmalı bir tedavi olarak bilinir. Ancak, bu iddiayı destekleyecek çok az bilimsel kanıt vardır.

Bu tedavi özellikle 1970’lerde popülerdir. Ancak, araştırmalar etkisiz ve potansiyel olarak zehirli olduğuna karar verdikten sonra birçok ABD eyaletinde yasaklanmıştır.

Laetril vücuttan geçtiğinde, hücrelerin oksijen kullanmasını engelleyebilen ve sonunda onları öldürebilen bir bileşik olan hidrojen siyanüre dönüştürür.

Bazı teoriler, hidrojen siyanürün anti kanser etkileri olabileceğini düşündürmektedir.

Amigdalinin sağlık açısından faydalar sağlayabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Çalışmalar kan basıncını düşürmeye, ağrıyı hafifletmeye ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.

Amigdalin Faydaları Nelerdir?

Laetrile ilişkin araştırmaların çoğu kanser üzerindeki etkilerine odaklanırken, bazı araştırmalar laetrilin doğal formu olan amigdalinin başka sağlık yararları olabileceğini bulmuştur:

İşte amigdalinin birkaç olası sağlık faydası şöyledir:

Tansiyonu düşürebilir: Bir çalışmada, amigdalin sistolik kan basıncını (üst değer) %28,5 ve küçük tansiyonu (alt değer) %25 oranında düşürmeye yardımcı olmuştur. Bu etkiler, C vitamini ile alındığında artış göstermiştir.

Ağrıyı hafifletebilir: Birkaç hayvan çalışması, amigdalinin artrit gibi enflamatuar durumların neden olduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Ancak bu alanda henüz insan temelli kanıt eksikliği vardır.

Bağışıklığı artırabilir: Bir test tüpü çalışması, amigdalinin bağışıklık hücrelerinin prostat kanseri hücrelerine yapışma yeteneğini geliştirdiğini bulmuştur.

Laetril Kanseri Tedavi Edebilir mi?

1970’lerde laetrile, kanser için popüler bir alternatif tedavi yöntemiydi.

Ancak şu anda Amerika’da birçok eyalette yasaklanmıştır. Bunun nedeni, laetrilin ciddi yan etkilere neden olabilmesidir.

Buna karşın kanseri etkili bir şekilde tedavi edebileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur.

Genel olarak, kanıtlar laetrilin kanseri tedavi etmede etkisiz olduğunu göstermektedir. Yüksek derecede toksik olma ve ölüme neden olma potansiyeline sahip olduğu için de çok tehlikelidir.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Çin Geveni Telomer İlişkisi

Çin geveni (Astragalus membranaceus), geleneksel Çin tıbbında önemli bir bitki olup, bağışıklık sistemini destekleyici ve…

6 gün önce
  • Tarif

Fıstık Şeklinde Tatlı Tarifi

Antep fıstığı ile hazırlanan bu tarif, hem lezzeti hem de görselliğiyle özel günlerde fark yaratır.…

2 hafta önce
  • Saç Bakımı

Babassu Yağı Nedir? Saça Faydaları Nelerdir?

Babassu yağı, hafif yapısıyla dikkat çeken, saçı nemlendiren, onaran ve elektriklenmeyi azaltan doğal bir yağdır.…

2 hafta önce
  • Sağlık

Kıvırcık Nane PCOS için Etkili mi? Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Kıvırcık nane (Mentha spicata) çayı, bilimsel araştırmalarla desteklenen doğal bir yöntem olarak, Polikistik Over Sendromu…

3 hafta önce
  • Tarif

Kimchi Baharat Karışımı Nasıl Hazırlanır?

Kimchi baharat karışımı, Kore mutfağının vazgeçilmez bir öğesi olan kimchi’ye otantik lezzetini kazandırır. Gochugaru, balık…

1 ay önce
  • Beslenme

Taze Kişniş Tadı Neden Sabun Gibi?

Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…

1 ay önce