Bahur

Bahur Nedir Ne İşe Yarar? Bahur Ağacı Nerede Yetişir?

Bahur, daha yaygın ve bilinir ismi ile buhur petrol türevi yapay tütsülere ve oda kokulara en güzel alternatiftir.

Bahur Nedir Ne İşe Yarar?

Bahur kokusu ile evinizin, iş yerinizin mis gibi kokmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik bunu yaparken kimyasal kokulara maruz kalmaz, olası migren atarlarını ya da astımı tetiklemezsiniz.

Bahur, yalnızca kokusu için değil manevi katkıları ile de tercih sebebi olmuş, Anadolu kültüründe kendine sağlam temelli bir yer edinmiştir.

Bahurun; nazarı ve kötü enerjiyi uzaklaştırdığına inanılır. Enerji temizliği yapılacaksa olmazsa olmazlar arasındadır.

Geleneksel anadolu kültüründe cuma günleri maneviyatı arttırmak amacıyla ve ölenlerimizin ardından onları anmak amacıyla buhur yakmak yaygındır.

Bahur yakma kültürü en eski uygarlıklarda dahi enerjiyi yükseltmek, tanrılara seslenmek, zihin ve beden bütünlüğünü sağlamak amacı ile kullanılır. Bunu destekleyen çok sayıda arkeolojik bulgu da mevcuttur.

Bahur anlamı,  çok sıcaktır.

Bahurun İslam’da da yeri vardır. Bu hoş kokunun cennetin kokusu olduğuna inanılır. Türbelerde yaygın olarak yakılır. Adak adanırken, özel günlerde bilhassa bayram zamanlarında kullanımı artar.

Bahur Ağacı

Bahur ağacı ya da buhur ağacı ile kastedilen Anadalu sığla ağacı diğer ismi ile Akgünlük ağacıdır. Bu ağaç çok şifalı, çok özel ve nadir bir ağaçtır.

Buhur Ağacı Nerede Yetişir?

Sığla ağacı, endemik bir türdür ve yalnızca Fethiye- Köyceğiz- Marmaris civarında kıyılarda yetişmektedir.

Bu özel ağaçtan yalnızca buhur elde edilmez. Sığla yağı, sığla reçinesi, sığla uçucu yağı da elde edilir.

Sığla yağı, ağacın gövdesinden sağılan öz yağdır. Elde etmesi oldukça zahmetlidir, yalnızca yılın belirli zamanlarına özgü olarak sağımı, uzman kişilerce, özel izinler ile yapılır.

Harici ve dahili kullanıma uygun bir yağdır. Hem cilt bakımında; cilt gençleştirici, toparlayıcı, kırışıklık açıcı etkileriyle; hem de dahili olarak mide ve bağırsak hastalıklarından kurtulmaya destek amaçlı kullanılır.

Reflü, gastrit, ülser sığla yağının en yaygın kullanım alanlarıdır.

Ağacın reçinesi ya da sakızı olan kısımları ise genellikle yakılarak kullanılır. Ağacın gövdesinin dış kısımlarından toplanır.

Sığla sakızı; öksürük, geniz akıntısı, balgam, boğaz ağrısı, göğüste doluluk gibi şikayetlere karşı harici olarak kullanılır.

Sığla sakızının buhur ya da tütsü olarak kullanımı da yaygındır.

Sığla ağacından elde edilen bir diğer özel ürün sığla uçucu yağıdır. Bu yağ yalnızca harici kullanım için uygundur. Ağacın reçinesinden distilasyon yöntemi ile elde edilir.

Cilt bakım yağı ya da masaj yağı olarak kullanılır. Ciltte kullanmadan önce jojoba yağı, hindistan cevizi yağı gibi baz bir yağ ile seyreltmek elzemdir.

Günlük uçucu yağı buhurdanlık üzerinde ya da difüzörlerde de yaygın tercih edilir. Hoş kokuludur, terapötik yağlar arasında sayılır.

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce