BHT ve BHA Nedir?

BHT ve BHA Nedir? Zararları Neler?

BHT açılımı bütil hidroksi toluen olan ve paketlenmiş ürünlerde rengi, kokuyu ve aromayı korumak için gıdalara eklenen sentetik bir antioksidandır.

BHT isimli bu yapay antioksidan temel olarak oksidasyon sürecini yavaşlatarak gıdaların içeriğindeki yağları korur, böylece gıdalar uzun süre bozulmadan raftaki yerinin korur.

Tahıllara, dondurulmuş hazır yemeklere, sakızlara, alkollü ya da  alkolsüz içeceklere ve ekmeklere yaygın biçimde eklendiği bilinmektedir.

BHT BHA Zararları Neler?

BHT isimli bu koruyucu genellikle BHA isimli bir diğer koruyucu ile bir arada kullanılır. Bu iki koroyucunun da merkezi sinir sistemini etkilediği ve çocuklarda davranış sorunlarına neden olabileceği bilinmektedir. Ayrıca karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını bozduklarını da gösteren bilimsel araştırmalar vardır.

Yapılan fare deneylerine göre bu iki kimyasal koruyucu dolaşım, karaciğer, tiroid, böbrek ve akciğer sorunlarına neden olabilmektedir.

Dahası erkeklerde sperm sayısının azalması ve kadınlarda meme kanseri riskinin artması ile ilişkilendirilen bu yapay antioksidanların insan sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiği düşünülmektedir.

Bu kimyasalların en basit ve yaygın etkileri arasında eklem ağrıları, mide ağrıları, ciltte hassasiyet, baş ağrısı, ültiker, uyku problemleri sayılabilir.

BHT ve BHA çocukların yaygın tükettiği gıdalar içinde de kullanılır. Örneğin kahvaltılık gevrek atıştırmalıklar sıklıkla bu maddeleri içermektedir. Bu paketli atıştırmalıklar; yoğun kimyasalların yanı sıra ağır şeker yükü, GDO’lu tahıl içeriğine de sahiptir. Buna karşın besin değerleri ise bir hayli düşüktür.

Bu kimyasal yükü ağır maddeler, çocukların gelişimi için de büyük tehdit oluşturabilmektedir.

Zararlı katkı maddeleri Listesi içinde yer alan BHT veya BHA gibi zararlı kimyasalları tüketmekten kaçınmanın en iyi yolu iyi bir etiket okuyucusu olmaktır. Market rafları arasında dolanırken almayı düşündüğünüz paketli gıdalara karşı her zaman temkinli olmak gerekir. BHA ya da BHT içeren gıdaları satın almak yerine alternatif üretmek elzemdir.

Paketli gıdalar yerine yerel üreticiden, taze  temiz içerikli gerçek gıdalara yönelmek ise en idealidir!

BHA ve BHT gibi koruyucular kod ile de paket üzerinde belirtilmiş olabilir. E320 kodu BHA ve E321 kodu ise BHT kimyasalına aittir.

 

Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!

Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu

Paylaş

Güncel Makaleler

  • Sağlık

Butea Superba Nedir? Butea Superba Faydaları

Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…

1 ay önce
  • Sağlık

Huanarpo Macho tozu Nedir? Etkileri

Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…

1 ay önce
  • Beslenme

Kimyon Neye İyi Gelir?

Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…

1 ay önce
  • Ritüel

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra Yogası Nedir?

Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…

1 ay önce
  • Sağlık

Cyanocobalamin Nedir?

Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…

1 ay önce
  • Sağlık

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir?

Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…

1 ay önce