Cassava unu ya da diğer ismi ile manyok unu manyok isimli bir bitkinin kök kısımlarından elde edilir.
Bu ismine hiç de aşina olmadığımız un birçok açıdan idealdir.
Kasava unu; gluten içermez. Tahıl temelli bir un değildir. Kuruyemiş temelli bir un değildir.
Nişastalı bir bitki olan cassavadan elde edilir ve tamamen bitki temellidir.
Dolayısıyla vegan, vejeteryan ve hatta paleo beslenmesine de uygun bir tür undur.
Bu özellikleri ile kısıtlayıcı diyetleri sürdüren, örneğin gluten içeren hiçbir besini tüketmeyen kimseler için harika bir alternatiftir.
Şimdi Satın AlDahası manyok unu çoğu bitkisel temelli unun aksine dokusu, kokusu, yapısı ve işlevi ile sıradan buğday ununa çok benzer özellikler gösterir.
Bu da demek oluyor ki bu un ile yapacağınız kekler, pastalar, çörekler glutensiz olmasına rağmen orijinaline oldukça yakın bir tatta, yapıda olacaktır!
Şimdi Satın AlManyok kökünden elde edilen bu unun ana vatanı Afrika, Asya ve Güney Amerika’dır. Bu bölgelerde yaşayan insanlar için temel bir besin maddesi olarak görülür.
Türkiye’de manyok üretimi de küçük çaplı olarak son yıllarda yapılmaya başlanmıştır.
Cassava unu da tapkoya ya da tapioca unu da aynı bitkiden elde edilse de uygulanan işlem basamakları sebebiyle iki farklı ürün olarak karşımıza çıkar.
Cassava ya da manyok unu basitçe soyulmuş, kurutulmuş ve ardından öğütülmüş manyok kökü ile elde edilir.
Tapyoka unu üretimi ise biraz daha karmaşıktır. Köke yıkama ve hamur haline getirme işlemleri uygulanır. Islak hamura nişastalı sıvıyı çıkarmak için sıkma işlemi uygulanır. Nişastalı sıvıdan tüm su buharlaştıktan sonra geriye tapyoka unu kalır.
Manyok Unu bitkisel temelli fakat yüksek karbonhidrat içeriğine sahip unlar arasındadır. Bu nedenle bu unu da tüketirken ölçülü olmak gerektiği unutulmamalıdır.
Her öğünde tüketilebilecek bir besin değildir. Aşırı tüketimi insülin artışına sebebiyet verebilir!
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…
Huanarpo Macho tozu, Peru'nun yerli halkı tarafından yüzyıllardır kullanılan bir bitkisel takviye olup, Jatropha macrantha…
Kimyonun Diğer Adı Nedir? Kimyon, bilimsel adıyla Cuminum cyminum olarak bilinir. Türkçede "kimyon" olarak anılsa…
Tantra Felsefesi Nedir? Tantra felsefesi, kökleri Hindistan’a dayanan kadim bir öğreti olup, beden, zihin ve…
Cyanocobalamin, B12 vitamini olarak bilinen suda çözünen bir vitaminin sentetik bir formudur. B12 vitamini, vücudun…
Bryonopsis Laciniosa (Shivlingi) Nedir? Bryonopsis laciniosa, halk arasında Shivlingi Beej olarak bilinen, özellikle Hindistan'da geleneksel…