Chyawanprash ya da diğer adı ile Chayavanaprasham; bal, ghee (sade yağ), Hint bektaşi üzümü (amla) reçeli, susam yağı, neem, ashwagandha ve çeşitli bitki ile baharatlarla yapılan bir bağışıklık güçlendiricidir.
Bu ayurvedik karışım ortalama 50 şifalı bitkiyi işleyerek yapılır ve nihai ürün, meyve reçeli benzeri bir kıvama ve tatlı, ekşi ve baharatlı bir tada sahiptir.
Karışım yapışkandır ve kahverengimsi siyah bir tonu vardır.
Chyawanprash, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını destekler.
Antioksidan özelliğinden dolayı canlılığı artırır ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Bir beyin toniği olarak chyawanprash’ın hafıza gibi beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye de yardımcı olabileceğini de düşünülmektedir.
Chyawanprash, tıbbi özellikleri kanıtlanmış çok sayıda bitki ve bitki özlerinden yapılır. Chyawanprash’ın gerçek formülünün birkaç bin yıllık olduğu söylenir.
Bu formülasyonu yapmak için kullanılan bitkiler ve özler, bağışıklığı güçlendirici ve enerji verici özelliklere sahiptir.
Formülasyon buzdolabı dışında saklanabilir ve genel olarak uzun bir raf ömrüne sahiptir.
Kullanılan bileşenlerin sayısı 25 ila 80 arasında değişebilir, ancak Chyawanprash’ın ana bileşenleri şunları içerir:
Genellikle aç karnına veya yemeklerden önce ılık sütle alınabilir.
Ayrıca gece, tercihen yemekten 1-2 saat sonra da alınabilir.
Yetişkinler için günlük 1 ila 2 çay kaşığı Chyawanprash ve çocuklar için ½ çay kaşığı tavsiye edilir.
Chyawanprash’ı ılık badem sütü veya normal süt yerine su ile birlikte de alabilirsiniz.
Chyawanprash’ı üretim tarihinden itibaren bir yıl içinde tüketmek en iyisidir. Süre uzarsa karışımın terapötik gücünün kaybolmasına neden olur.
Günlük olarak alınabilir ancak miktarlarda aşırıya kaçmamak önemlidir.
Aşırı alım hazımsızlık, karın şişkinliğine ve ishale yol açabilir.
Bilgilendirici makalelerimizden, güncel ürün ve fiyat listelerimizden, kampanyalarımızdan haberdar olmak için bültenimize abone olabilir ve instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.
Diğer Blog Yazılarımıza Göz Atın!
Sığla Yağı Yabani Kekik İç Pikan Cevizi Günlük Reçinesi Yerel Tohumlar Tahin Susam Ezmesi Günlük Buhuru Enerji Temizliği Gökova Susamı Kantaron Yağı Adaçayı Üzerlik Tohumu
Taze kişnişin sabun gibi algılanmasının temel nedenleri genetik yatkınlık, kimyasal bileşim, kültürel alışkanlıklar ve psikolojik…
Zeytinyağı, sağlıklı yaşamın önemli bir parçası olmasına rağmen, piyasada sahte ürünlerle karşılaşma riski bulunmaktadır. Sahte…
Rujların sağlığa zararlı olup olmadığı, içeriklerinde kullanılan maddelere ve kullanım alışkanlıklarına bağlıdır. Doğal ve kaliteli…
Lip balm doğru şekilde kullanıldığında dudak sağlığı için faydalıdır. Ancak aşırı kullanım, psikolojik bir alışkanlık…
Brassaiopsis glomerulata, özellikle Güneydoğu Asya’da, Vietnam ve Çin gibi bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Araliaceae…
Butea superba, Güneydoğu Asya’da, özellikle Tayland, Vietnam ve Hindistan gibi ülkelerde yetişen bir bitkidir. Fabaceae…